Terug naar de krant

Wederom een burgemeesterskandidaat vermoord in Mexico, teller staat op 29

Leeslijst Nieuws
Verkiezingen De moord op Noé Ramos, een burgemeesterskandidaat voor de Mexicaanse plaats El Mante, is deel van een reeks politieke moorden in Mexico. De agressie heeft te maken met de verkiezingen die in juni zullen plaatsvinden.
Leeslijst

In Mexico is wederom een kandidaat voor de burgemeestersverkiezingen vermoord. Dat melden internationale persbureaus vrijdag. Kandidaat Noé Ramos werd aangevallen tijdens zijn campagne in El Mante, een plaats in het noordoosten van Mexico. Ook werd in de zuidelijke staat Oaxaca het lichaam aangetroffen van Alberto Antonio García, een burgemeesterskandidaat die eerder deze week was ontvoerd. De moorden zijn deel van een trend van agressie naar burgemeesterskandidaten in het land, in de aanloop naar de verkiezingen juni aanstaande.

De vermoorde politicus Noé Ramos was bezig met zijn campagne voor een nieuwe termijn als burgemeester van El Mante toen hij werd doodgestoken in El Mante. Ondanks het feit dat er veel mensen omheen stonden, is de dader nog niet opgepakt. PRI-partijleider Alejandro Moreno, waar de partij van Ramos een coalitie mee vormt, schreef op X: „We zullen niet toestaan ​​dat geweld deze verkiezingen beslist”. In juni zullen de grootste verkiezingen in de geschiedenis van Mexico plaatsvinden: naast een nieuwe president wordt ook gestreden om duizenden andere politieke functies.

Geen uitzondering

De vermoorde burgemeesterskandidaat die is gevonden in San José Independencia in Oaxaca, genaamd Alberto Antonio García, werd begin deze week samen met zijn echtgenote Agar Cancino Gómez ontvoerd. García werd vrijdag dood aangetroffen en zijn echtgenote bevrijd. Begin deze maand werd in Celaya, gelegen in centraal Mexico, de vrouwelijke burgemeesterskandidaat Bertha Gisela Gaytán doodgeschoten.

Volgens een rapport van het Electoraal Laboratorium dat uitkwam begin deze maand, waren er toen in totaal 156 aanvallen op politici en mensen die verband houden met het politieke systeem geregistreerd, waarvan 50 moorden. De drie moorden van deze maand april brengen dat aantal op 53, waarvan 29 vermoorde (aspirant-)kandidaten. In 2021 werden 89 kandidaten het slachtoffer van dodelijk verkiezingsgeweld in de aanloop naar de verkiezingen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in