Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Meerdere biedingen voor nieuw windpark op zee, onduidelijk of geld is geboden

Meerdere partijen hebben zich gemeld voor de bouw van de twee grootste windparken op zee tot nu toe. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zei donderdagmiddag dat het meerdere aanvragen heeft gekregen voor twee vergunningen voor IJmuiden Ver.

Windpark Hollandse Kust Zuid van Vattenfall in de Noordzee. Het park levert stroom voor ruim 1,5 miljoen huishoudens.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Hoe veel biedingen er zijn gedaan en welke partijen erbij betrokken zijn, is nog niet bekendgemaakt. Ook niet of en hoeveel geld kandidaten hebben geboden. Dit wordt in juni duidelijk als de winnaar bekend wordt gemaakt. Donderdag werd duidelijk dat Eneco niet meedoet. Het bedrijf vindt de risico’s voor een investering te groot. Eneco noemt de huidige aanpak van wind op zee ‘niet toekomstbestendig’.

Concurrent Vattenfall liet donderdag weten dat het wel een gooi doet naar beide kavels, die een totaalvermogen krijgen van 4 gigawatt. Maar net als Eneco heeft het van oorsprong Zweedse bedrijf kritiek op de aanbestedingsprocedure. Vattenfall stelt dat de financiële kant bij de jongste tender te veel gewicht heeft. Voor het eerst wordt van bieders ook een financiële bijdrage verwacht, die in theorie kan oplopen tot 33 miljard euro.

Over de auteur
Bard van de Weijer is economieredacteur van de Volkskrant. Hij schrijft over de energietransitie en de impact daarvan op het dagelijks leven. .

De overheid beoordeelt bieders verder op de ecologische aspecten van de turbines en op de vraag hoe het park wordt ingepast in het overbelaste elektriciteitsnet.

Vattenfall, dat vorig jaar ’s werelds eerste subsidievrije offshore windpark in gebruik nam, zegt dat de kans bestaat dat de elektriciteitsprijs straks niet hoog genoeg is om de investering in IJmuiden Ver terug te verdienen. Dat er nu ook betaald moet worden voor een kavel, maakt de risico’s groter, aldus het energieconcern.

Overigens zijn bedrijven niet verplicht geld te bieden en het ministerie van Economische Zaken, de opdrachtgever, zegt dat ook tijdens de ontwikkeling van de nieuwe parken rekening wordt gehouden met de laatste marktomstandigheden.

Vattenfall laat weten dat het een van de twee kavels, IJmuiden Ver Alpha, zelfstandig wil ontwikkelen. Bij het tweede veld, genaamd Beta, trekt het op met een partner.