Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

Nieuws
Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. ‘De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030’, vindt Milieudefensie.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 17:27
Afbeelding
beeld anp

Greenpeace zegt te ‘schrikken’ van het subsidiebedrag dat wellicht nodig is. Volgens een donderdag verschenen advies over de toekomst van Tata kan dit oplopen tot 2 miljard euro als het vergroeningsplan van de staalgigant zelf wordt uitgevoerd. Bij een versnelde verduurzaming kan de rekening nog hoger worden.

Tegelijkertijd laat Greenpeace weten subsidies voor Tata ‘geen taboe’ te vinden. Het kan volgens de organisatie echter niet zo zijn dat ‘de belastingbetaler opdraait voor achterstallig onderhoud’. Sluiting van Kooksgasfabriek 2 en het saneren van het terrein moet Tata zelf betalen, klinkt het. ‘Deze smeerboel moet stoppen en de vervuiler moet betalen.’

Goede zaak

Dat een versnelde sluiting van de verouderde en vervuilende Kooksgasfabriek 2 serieus wordt overwogen, vinden de organisaties een goede zaak. ‘Wij pleiten al langer voor sluiting van de meest ziekmakende onderdelen van Tata Steel. We hopen dat er nu vaart gemaakt wordt met de sluiting van deze antieke en lekkende fabriek, uiterlijk in 2025’, zegt Greenpeace-directeur Andy Palmen daarover in een verklaring.

Voor Milieudefensie staat vast dat de overheid in ieder geval ‘omwonenden, de leefomgeving en werknemers beter moet beschermen tegen de vervuiling’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel.

Afbeelding

OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist..

Afbeelding

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

Afbeelding

G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden.

Afbeelding

Finnair staakt vluchten op Ests Tartu om Russische gps-inmenging

Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen op de luchthaven moeilijker en soms onmogelijk, staat in een verklaring van de Finse maatschappij.

Afbeelding

Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf.