Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

Nieuws
De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 17:30
Afbeelding
beeld anp

De douane kan relevante informatie hebben waarmee een strafbaar feit is op te sporen. Dan gaat het bijvoorbeeld om drugshandel, omvangrijke milieudelicten, wapenhandel en ernstige fraude. Nu is het zo dat de douane deze gegevens alleen kan delen als er een concreet vermoeden van een strafbaar feit bestaat. De Vries wil dat de douane ook zonder dit vermoeden al gegevens kan delen.

"Criminelen die drugs smokkelen, hebben onbeperkte middelen voor hun illegale activiteiten", aldus De Vries. "Zij trekken zich niks aan van grenzen en regels. Wij moeten daarom zorgen dat de mensen die ons land veilig houden hun werk zo effectief mogelijk kunnen doen. Deze wet helpt daarbij. Als douaniers bijvoorbeeld informatie over drugssmokkel delen met de politie, kan de politie een drugslab eerder in beeld krijgen. Zo worden de buurten in onze steden en dorpen veiliger."

In consultatie

Bij het delen kan het gaan om grotere hoeveelheden informatie of juist informatie over individuen. Zo moeten bijvoorbeeld douanegegevens inzicht kunnen geven in welke bedrijven een bepaald soort grondstof van drugs hebben geïmporteerd om zo mogelijke producenten in beeld te krijgen. Bij individuele gevallen moet het bijvoorbeeld mogelijk worden dat de politie van de douane informatie krijgt over een voertuig dat al langer stilstaat op een haventerrein.

Daarbij, zo belooft de staatssecretaris, "waarborgt het wetsvoorstel dat de gegevens zorgvuldig worden behandeld". Volgens haar verstrekt de douane "niet meer informatie dan noodzakelijk" en moeten gegevens worden geanonimiseerd als die "niet noodzakelijk zijn om criminaliteit tegen te gaan".

De plannen gaan in consultatie, wat betekent dat belanghebbenden kunnen meedenken. In een later stadium gaan ze naar de Tweede Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel.

Afbeelding

OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist..

Afbeelding

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

Afbeelding

G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden.

Afbeelding

Finnair staakt vluchten op Ests Tartu om Russische gps-inmenging

Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen op de luchthaven moeilijker en soms onmogelijk, staat in een verklaring van de Finse maatschappij.

Afbeelding

Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf.