ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

Nieuws
Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 17:49 aangepast 18:55
Afbeelding
beeld anp

"Zoals we eerder hebben gezegd, hebben wij er de voorkeur aan om een aanzienlijk deel van onze uitbreidingsplannen in Nederland te realiseren", herhaalt ASML nu nogmaals. Maar dat zou dan zijn "op voorwaarde dat de uitbreidingsplannen worden ondersteund door gunstige bedrijfsomstandigheden zoals de beschikbaarheid van hoogwaardig talent, infrastructuur, huisvesting en door een sterk algemeen ondernemingsklimaat".

ASML stelt nog geen definitief besluit te hebben genomen over de groeiplannen. Maar het nieuws van donderdag zou wel helpen bij het voldoen aan die voorwaarde. "Wij zijn van mening dat de vandaag gepresenteerde plannen, als ze door het parlement worden gesteund, deze omstandigheden krachtig ondersteunen, en zullen met de Nederlandse regering blijven samenwerken om de besluitvorming over onze expansie af te ronden."

Openbaar vervoer

Door de miljardeninvestering komt er nu onder meer extra geld voor woningbouw beschikbaar, melden de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven. "Het gaat in totaal om 245 miljoen euro, bedoeld om betaalbare woningbouw te versnellen in de 21 gemeenten."

Wethouder Stijn Steenbakkers van de gemeente Eindhoven (economie en Brainport) laat weten dat ook fors kan worden geïnvesteerd in openbaar vervoer, wegen en scholen. Hij wijst onder meer op de plannen voor de bouw van een nieuwe hoogwaardig busstation in Eindhoven en een snelle buslijn tussen Eindhoven en De Run in Veldhoven. Ook komt er een studie naar de mogelijke verbreding van de A2/N2 en de omliggende wegen.

De groei van de halfgeleiderindustrie vraagt tot 2030 om heel veel extra medewerkers, op mbo-, hbo- en wo-niveau. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, komt er een nationaal plan voor microchiptalent, waaraan ook onderwijsinstellingen in Delft, Twente en Groningen meedoen. Ook is het de bedoeling de verwachte extra druk op het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in de regio aan te pakken. Een onderzoek daarnaar moet nog dit jaar zijn afgerond. De regio denkt daarbij aan een eerste extra rijksinvestering van 150 miljoen euro voor de huisvesting van scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel.

Afbeelding

OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist..

Afbeelding

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

Afbeelding

G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden.

Afbeelding

Finnair staakt vluchten op Ests Tartu om Russische gps-inmenging

Finnair vliegt de komende maand niet op de stad Tartu in Estland, omdat Rusland storingen veroorzaakt in het gps-systeem. Dat maakt landen op de luchthaven moeilijker en soms onmogelijk, staat in een verklaring van de Finse maatschappij.

Afbeelding

Philips grote winnaar vlakke AEX na schikking slaapapneu-affaire

Philips eindigde een zeer goede beursdag in Amsterdam met een plus van tientallen procenten. Het zorgtechnologieconcern heeft een schikking getroffen voor 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor claims in verband met de slaapapneu-affaire bij het bedrijf.