Terug naar de krant

Presidium Tweede Kamer wil Kamerleden die zich misdragen zwaarder kunnen straffen

Leeslijst Nieuws
Gedragscode Tweede Kamer Momenteel mag het Presidium parlementariërs maximaal een maand schorsen. Het Presidium wil Kamerleden ook voorwaardelijk kunnen schorsen of toegang tot commissiedebatten ontzeggen.
Leeslijst

Het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer, het Presidium, wil zwaardere straffen kunnen opleggen aan Kamerleden die de gedragscode overtreden. Dat schrijft het Presidium, dat onder leiding staat van Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV), donderdag aan de Kamer, aldus RTL. De Kamer moet nog debatteren over en instemmen met het voorstel, voordat aangescherpte regels kunnen worden doorgevoerd.

Momenteel mag het Presidium parlementariërs maximaal een maand schorsen. Als het voorstel wordt aangenomen zal het Presidium ook kunnen kiezen om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen, of toegang tot specifieke commissiedebatten te ontzeggen. Een Kamermeerderheid moet altijd instemmen met een schorsing, voordat die kan worden doorgevoerd.

Het nieuws volgt een dag nadat FVD-leider Thierry Baudet na een debat dreigde Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) te slaan. Bosma was woest op Baudet vanwege het dreigement, maar zag zich niet in de gelegenheid om hem formeel te straffen. Volgens het Presidium heeft het incident echter niets te maken met zijn wens om Kamerleden zwaarder te kunnen straffen.

Later op woensdag kwam Baudet ook nog in opspraak omdat hij meermaals is verschenen bij de eurosceptische website Voice of Europe. Die nieuwsorganisatie werd donderdag opgerold door de Tsjechische inlichtingendiensten, omdat zij met geld uit Moskou pro-Russische propaganda zou hebben verspreid.

Eind vorig jaar werden Baudet en zijn fractiegenoten Gideon van Meijeren en Freek Jansen zeven dagen geschorst omdat zij weigerden hun nevenactiviteiten openbaar te registreren.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in