Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Van ’t Schip na dit seizoen weg, Ajax zoekt nieuwe trainer

John van ’t Schip tijdens Ajax-Sparta op 17 maart. De wedstrijd eindigde in een teleurstellende 2-2.Beeld Pro Shots / Toin Damen

John van ’t Schip is volgend seizoen geen hoofdtrainer van Ajax meer. Hij stopt aan het einde van de competitie. Dat liet hij donderdag weten op een persconferentie voor het uitduel van zondag met PEC Zwolle.

“Alex Kroes is begonnen”, doelde John van ’t Schip op de nieuwe algemeen directeur van Ajax. “Hij is met veel mensen aan het praten. We hebben ook over mijn toekomst gesproken. Ik stop als hoofdtrainer. Dat is duidelijk. Maar we praten wel over een andere rol voor meerdere jaren. Daarover is nog niets duidelijk. Ik wil daar nu ook niet over praten. Ik wil me volledig focussen op de laatste acht duels met Ajax. Dat is voor mij geen probleem.”

De 60-jarige Van ’t Schip is sinds eind oktober hoofdtrainer van Ajax, na het vertrek van Maurice Steijn. Het was daarvoor de bedoeling dat hij een rol zou krijgen het technisch management. Onder hem als trainer maakte Ajax niet de progressie die was gedacht. Van de laatste zeven eredivisieduels werd er slechts één gewonnen.

‘Kroes maakt gedreven en energieke indruk’

Van ’t Schip wilde niet zeggen of hij graag hoofdtrainer van Ajax had willen blijven. “Dan beginnen we over ‘als dit’ en ‘als dat’, dat heeft geen zin”, zei hij. “Ik communiceer het nu, maar voor mij was dit al wel duidelijk. Toen ik bij Ajax tekende, zou ik eigenlijk Klaas-Jan Huntelaar en Kelvin de Lang gaan ondersteunen en een verlengstuk zijn naar de jeugdopleiding op De Toekomst. Maar dingen kunnen snel veranderen in het voetbal. Na dit seizoen zal ik nog eens uitgebreid met Kroes spreken.”

Kroes, die een driejarig contract bij Ajax ondertekend, begon op 15 maart. “Hij maakt een gedreven en energieke indruk op me”, zei Van ’t Schip. “Maar hij staat voor een gigantische klus. Het zal best wel even duren voordat zichtbaar is waar hij mee bezig is.” Kroes is niet alleen op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Hij wil ook een directeur transferzaken en hoofd jeugdopleiding aanstellen.

Henderson kreeg terugslag

Ajax kan de komende drie wedstrijden tegen PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en Feyenoord geen beroep doen op Jordan Henderson. “Hij heeft een terugslag gekregen bij het Engelse nationale elftal”, vertelde Van ’t Schip. “Hij revalideert nu in Engeland en mist onze komende drie duels.” Voor de geblesseerde Brian Brobbey, Steven Berghuis en Josip Sutalo komt het uitduel met PEC Zwolle te vroeg. Ahmetcan Kaplan is geschorst.

Lees ook:

Ajax en John van ’t Schip sluiten ‘vrije dag-gate’ af met overwinning op onklopbaar Utrecht

Na een week vol onrust richtten John van ’t Schip en Ajax zich op met een overwinning op het schier onverslaanbare FC Utrecht (2-0).