Direct naar artikelinhoud
Zonnestroom groeit in een waanzinnig tempo
Column

Zonnestroom groeit in een waanzinnig tempo

De wereld installeerde vorig jaar 444 GW aan zonnepanelen, 76 procent meer dan in 2022. De zonnestroomproductie groeit zo hard, dat wat in 2050 per jaar nodig werd geacht, mogelijk al dit jaar wordt gehaald.

Om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken, zou de wereld in 2050 jaarlijks 1000 gigawatt (1000 miljoen kilowatt) aan duurzame stroom moeten installeren. Dat zou bijna 400 GW aan windturbines zijn en 615 GW aan zonnepanelen. Twee jaar geleden was dat het uitgangspunt en niet iedereen was er gerust op dat we het zouden halen. De groei van 146 GW in 2020 naar 182 in 2021 was nog te bescheiden.

Maar toen kwam 2022 met een groei van 38 procent naar 252 GW, en vorig jaar was de groei dus het dubbele: 76 procent, en eindigde het jaar met 444 GW aan nieuwe panelen. Zelfs de grootste optimisten zagen dat niet aankomen.

China installeerde vorig jaar 60 procent van alle nieuwe zonnepanelen in de wereld. Met 266 GW aan panelen was dat meer dan de hele wereld een jaar eerder aan nieuwe panelen plaatste.Beeld Sungrow Floating

Wat dit jaar zal brengen is nog moeilijk te zeggen. Eerste prognoses komen uit tussen de 500 en 600 GW. En dat is dus pikant, want als het net als vorig jaar weer hoger uitpakt dan verwacht, zit je zomaar op de 615 GW die nodig werd geacht voor het jaar 2050. Een groei met 38 procent, de helft van vorig jaar, is genoeg om die mijlpaal te halen. Plotseling is zonnestroom in een krankzinnige stroomversnelling gekomen.

Bomen tot in de hemel

De bomen blijven natuurlijk niet tot in de hemel groeien, zou je denken. Maar technisch gezien zou het zelfs nog meer kunnen worden. De grote Chinese fabrikanten van zonnepanelen hebben capaciteit om ruim 800 GW te leveren. Door die overcapaciteit zijn de prijzen nog altijd laag en dat stimuleert uiteraard de verkoop. De belangrijkste beperking is nu waarschijnlijk de menskracht om al die panelen te installeren, al raakt in steeds meer landen inmiddels ook het stroomnet vol.

Moeilijk voor EU-nieuwkomers

De Chinese overcapaciteit en de lage prijzen zijn heel mooi voor de groei van zonnestroom in de wereld. Maar de keerzijde is dat het voor Europese en Amerikaanse fabrikanten moeilijker wordt om een deel van die wereldmarkt te veroveren. De EU wil dat snel veel meer panelen in de eigen lidstaten worden geproduceerd. En de VS hebben eenzelfde streven. Maar de nieuwkomers op de markt uit het Westen missen de schaalgrootte van hun Chinese concurrenten en mede door de lage prijzen zullen veel nieuwe fabrieken nu wellicht niet meer worden gebouwd.

Door de ongekende groei van vorig jaar worden de voorspellingen voor de komende jaren uiteraard aangepast. Zo is de verwachting voor 2030 bijgesteld van 500 GW naar het dubbele: 1 terawatt (TW). Maar zelfs dat zou weleens te pessimistisch kunnen blijken. Volgens sommige analisten kan de snelle groei dankzij de Chinese productiecapaciteit en lage grondstofprijzen nog wel tien jaar aanhouden. Dan kom je al over twee jaar aan de 1 TW en in 2030 zit je dan op bijna 4 TW aan nieuwe panelen per jaar, is hun verwachting.

In 20 jaar 200 keer zo veel

In 2010 bestelde ik mijn eerste zonnepanelen. Wereldwijd werden dat jaar voor 18 GW aan panelen geïnstalleerd. In 2021 was dat al tien keer zo veel, in 2023 was het 25 keer zo veel en als de groei nu ‘afvlakt’ naar 35 procent per jaar is het in 2030 tweehonderd keer zo veel.

Tevreden? Nou...

We hebben twee bijzondere jaren achter de rug en hebben mogelijk ongelooflijk mooie jaren voor de boeg. Ben ik nu tevreden? Nou...

Zoals u wellicht weet ben ik lid van de Nederlandse afdeling van Eurosolar, een Europese vereniging voor duurzame energie. En Eurosolar meent dat we niet pas in 2050 een CO2-neutrale wereld moeten bereiken, maar al in 2034; waarna we ook nog als de donder veel CO2 uit de lucht moeten gaan halen om het klimaat weer op orde te krijgen. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel. Maar de blijdschap over de richting die we op gaan, is er even niet minder om.

Vincent Dekker schrijft over innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon. Vincent heeft ook een podcast, onder meer over warmtepompen – beluister die via deze link of zoek hem op via de bekende kanalen.

Lees ook:

De wereld plaatste in een jaar wel 40 kerncentrales aan zonnepanelen

Melden dat er in 2020 wereldwijd veel meer zonnepanelen zijn geplaatst dan een jaar eerder, is geen nieuws. Dat gebeurt nu al zo’n 20 jaar achter elkaar. Daarom nu eens wat cijfers om dit in perspectief te zetten: die nieuwe zonnepanelen leveren per jaar net zo veel stroom als veertig kerncentrales à la Borssele.