Japan heeft weer contact met maanlander

Nieuws
De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 04:38
Afbeelding
beeld anp

De ijskoude maannachten duren twee weken, waarin de maan in volledige duisternis is gehuld. Omdat SLIM afhankelijk is van zonnepanelen, schakelt de lander uit tijdens maannachten. Daardoor was er in de afgelopen twee weken geen enkele communicatie tussen SLIM en JAXA. Het was voor de missie van start ging niet duidelijk of SLIM de maannachten zou kunnen verduren.

Japan is het vijfde land dat een lander gecontroleerd op de maan heeft weten te zetten. SLIM doet onder meer onderzoek naar de maankorst en naar de samenstelling van rotsen op het oppervlak. Die kunnen mogelijk iets zeggen over het ontstaan van de maan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor.

Afbeelding

Pro-Palestijns protest Erasmus verplaatst naar Rotterdam Centraal

De pro-Palestijnse betoging die donderdagmiddag zou plaatsvinden bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en later werd afgeblazen, is verplaatst naar station Rotterdam Centraal. Dat melden de organisatoren op sociale media. De groep wil nu vanaf 14.

Afbeelding

Tata Steel blij dat nieuw kabinet industrie-afspraken doorzet

Tata Steel zegt blij te zijn dat het nieuwe kabinet afspraken over het behoud van de Nederlandse industrie doorzet. Dat heeft een woordvoerder van het staalconcern laten weten.

Afbeelding

DENK wil dat Rotterdam banden met Israël verbreekt

De fractie van coalitiepartij DENK in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat de stad alle banden met Israël verbreekt, zo is te lezen in een brief van DENK aan het Rotterdamse gemeentebestuur. De partij vindt dat 'de gruweldaden van het Israëlisch regime onacceptabel zijn.

Afbeelding

Asieladvocaten kraken plannen formatieakkoord: in strijd met wet

Veel van de asielplannen die in het formatieakkoord staan, zijn volgens asieladvocaten en -juristen in strijd met de wet of internationale verdragen.

Afbeelding

XR hekelt 'eigenbelang, kortzichtigheid en vreemdelingenhaat'

Volgens actiegroep Extinction Rebellion (XR) is het akkoord tussen de formerende partijen 'gebaseerd op eigenbelang, kortzichtigheid en vreemdelingenhaat'.