Advies: Rijk moet lokaal klimaatbeleid beter in beeld krijgen

Nieuws
De Rijksoverheid moet meer zicht krijgen op de lokale uitvoering van het klimaat- en energiebeleid, vindt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Een belangrijk deel van die uitvoering ligt bij gemeenten, provincies en waterschappen. Zij maken bijvoorbeeld plannen om woningen te verduurzamen en bepalen waar windmolens en zonneparken mogen komen. Voor de landelijke overheid is echter onduidelijk in hoeverre ze daarbij op schema liggen.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 03:07
Afbeelding
beeld anp

Als een decentrale overheid niet voortvarend genoeg te werk gaat, heeft de Rijksoverheid momenteel geen ‘stok achter de deur’, merkt de ROB op. De raad pleit ervoor ministers de mogelijkheid te geven een aanwijzing te geven aan provincies, gemeenten en waterschappen. Op allerlei andere beleidsterreinen bestaat die optie al. Daarnaast zou het volgens de ROB goed zijn als de verschillende bestuurslagen regelmatig gesprekken over de voortgang op klimaat- en energiegebied voeren.

Decentrale overheden hebben ook ‘meerjarige financiële zekerheid nodig’ om vaart te maken, stelt de ROB in het advies. Doordat het klimaatbeleid de afgelopen jaren is aangescherpt, lopen de kosten voor de lokale uitvoering op tot ruim 1 miljard euro in 2030. Dat geld moeten de lagere overheden dan wel krijgen. De ROB adviseert een deel van het budget te verdelen op basis van concrete plannen. Op die manier kan meer geld gaan naar gemeenten en provincies die ‘extra vaart kunnen en willen maken’.

In 2030 moet de CO2-uitstoot met 55 procent zijn verlaagd ten opzichte van 1990. Dat bindende doel is zowel in de nationale als in de Europese klimaatwetgeving vastgelegd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Honda gaat miljarden investeren in productie elektrische auto's

Honda gaat de komende jaren miljarden investeren in de productie van elektrische auto's. De Japanse autofabrikant rekent daarmee op een sterk herstel van de vraag naar volledig elektrische voertuigen.

Afbeelding

Rover: kabinet heeft te weinig geld om plannen ov te realiseren

De nieuwe regering heeft veel te weinig geld gereserveerd om haar plannen voor het openbaar vervoer te kunnen betalen. Dat zegt reizigersorganisatie Rover in een reactie op het coalitieakkoord.

Afbeelding

KNVB blij met nieuwe kabinetsplannen tegen misdragende fans

De voetbalbond KNVB is blij dat het nieuwe kabinet misdragende supporters harder wil aanpakken. 'Het is goed dat het toekomstige kabinet met deze plannen de inzet vanuit een Gastvrij en Veilig Voetbal in voetbalstadions bestendigt', schrijft de KNVB.

Afbeelding

Duitse aanklagers onderzoeken AfD'er om omkoping en witwassen

Duitse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar een Bondsdaglid van Alternative für Deutschland (AfD). De parlementariër wordt verdacht van omkoping en witwassen. Er zijn donderdag meerdere invallen geweest.

Afbeelding

Stichting Vluchteling: akkoord toont gebrek aan medemenselijkheid

Stichting Vluchteling is verbijsterd dat 'het strengste asielbeleid ooit met trots gepresenteerd wordt' door PVV, VVD, NSC en BBB. 'Wij zijn niet trots maar beschaamd door het gebrek aan medemenselijkheid met de meest kwetsbaren in dit akkoord: mannen, vrouwen en kinderen op de..

Afbeelding

Save the Children: akkoord verergert situatie gevluchte kinderen

Kinderrechtenorganisatie Save The Children is niet te spreken over het akkoord dat PVV, BBB, NSC en de VVD bereikt hebben. 'Het kinderrechtenverdrag stelt nadrukkelijk dat er door de overheid primair gehandeld moet worden in het belang van het kind.