Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

Nieuws
De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit een nieuwe analyse. Tijdexperts halen opgelucht adem: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.
George van Hal / vk
donderdag 28 maart 2024 om 02:00
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn. beeld anp / Peter Hofman

Amsterdam

Door het smelten van de ijskappen ten gevolge van klimaatverandering zakt steeds meer smeltwater richting de evenaar, waar het vanuit de ruimte gezien een heel klein beetje uitstulpt. Het netto effect is vergelijkbaar met een schaatser die pirouettes draait en zijn armen uitsteekt: de planeet remt door dat uitstulpende water een heel klein beetje af.

Dat is meer dan een opmerkelijk borrelfeitje. Immers: hoe langzamer de aarde draait, hoe langer astronomisch gezien een ‘dag’ duurt. En dat heeft invloed op de stand van onze universele klok, de wereldwijde standaard waarop alle tijdzones gebaseerd zijn: ‘UTC’. Dat schreef de Amerikaanse geofysicus Duncan Agnew woensdag in een vak-artikel in wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De chat-AI kan met het antwoord op een vraag een onderzoeker straks gerust een maand uitzoekwerk besparen.

Hoe kunstmatige intelligentie ook de diepste werkelijkheid begint te doorgronden

Terwijl kunstmatige intelligentie de aandacht trekt met foto’s, filmpjes en teksten, zetten natuur- en sterrenkundigen AI in om de werkelijkheid te doorgronden. Waarom de volgende Stephen Hawking zomaar een computer kan zijn.

Het Noorderlicht is goed te zien boven de Molenviergang van Aarlanderveen.

Het Noorderlicht is tot in Limburg te zien, maar hoe is dat mogelijk?

Het beroemde Noorderlicht was vrijdagnacht tot in Limburg te zien, en ook komende nacht loont het om naar de hemel te staren. Behalve een mooi schouwspel, levert de grote zonnestorm die het fenomeen veroorzaakt ook problemen op.

Jay Warren, hoofdingenieur van het ACS3-systeem, legt uit hoe het geavanceerde zonnezeilsysteem zich ontvouwt.

Nasa lanceert nieuw zonnezeil, zo groot als een appartement en zichtbaar vanaf aarde

Woensdag vertrok hij richting ruimte met een raket van ruimtevaartbedrijf Rocket Lab: het nieuwe, verbeterde zonnezeil van NASA, waarmee ruimteschepen in de toekomst op een ‘wind’ van licht door het kosmische kunnen reizen.

Theoretisch natuurkundige Peter Higgs in 2007 op Edinburgh University bij een beschrijving van het Higgs-model.

Peter Higgs (1929 - 2024), de man die onthulde hoe de werkelijkheid op de allerkleinste schaal in elkaar steekt

De Britse natuurkundige Peter Higgs is maandag thuis overleden, in Edinburgh. Hij werd 94 jaar. Higgs werd wereldberoemd dankzij de theorie die het bestaan van het naar hem vernoemde higgsdeeltje voorspelde.

Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.