Terug naar de krant

Onderwijsminister Dijkgraaf wil stoppen met hiërarchische termen ‘hoog’ en ‘laag’ opgeleid

Leeslijst Nieuws
Vervolgonderwijs Volgens de onderwijsminister houden de beladen woorden ongelijkheid in stand en staan ze de ontwikkeling van talent in de weg.
Leeslijst

Als het aan Robbert Dijkgraaf (D66) ligt zijn de termen ‘hoog’ en ‘laag’ opgeleid vanaf nu verleden tijd: de onderwijsminister wil een einde aan het gebruik van de hiërarchische aanduidingen in gesprekken, discussies en communicatie over het vervolgonderwijs. Dat schrijft hij woensdag in een Kamerbrief én in een open brief aan de toekomstige studenten van Nederland. Volgens Dijkgraaf houden de beladen woorden ongelijkheid in stand en staan ze de ontwikkeling van talent in de weg.

In de brief schrijft de minister dat er momenteel een grote vraag is naar mensen met een mbo- of hbo-opleiding, met name in sectoren met grote tekorten zoals de zorg, het onderwijs en de techniek. Tegelijkertijd ziet hij dat deze opleidingen minder populair zijn omdat er een situatie is ontstaan waarin een ‘hogere’ opleiding status geeft en deuren opent. Dijkgraaf waarschuwt juist voor de druk om een ‘zo hoog mogelijke’ opleiding te doen omdat dit veel stress kan veroorzaken. Ook wil hij jongeren aanmoedigen om een plek te kiezen die goed bij hun wensen en talenten past.

De minister pleit daarom voor een herwaardering van het mbo en hbo. De eerste stap daartoe is het aanpassen van het taalgebruik. Dijkgraaf voert die aanpassing door op zijn eigen ministerie en roept iedereen op dat voorbeeld te volgen. „We hebben ieder talent nodig. Door het vervolgonderwijs als ‘waaier’ in te richten, waarin verschillende opleidingen gelijkwaardig naast elkaar liggen, kunnen we een aantal belangrijke doelen bereiken. Voor de maatschappij, de arbeidsmarkt én vooral voor studenten zelf”, aldus Dijkgraaf.

Verder wil de minister het onderwijs gelijkwaardiger maken door bijvoorbeeld te onderzoeken of er een meestertitel kan komen voor mbo-studenten die zich na hun afstuderen verder willen bekwamen in hun vak en door de verschillende onderwijsvormen beter met elkaar te laten samenwerken in onderwijs en onderzoek. Ook wil hij op zoek naar de ‘identiteit’ van het mbo, hbo en wo: „Als studenten niet meer kiezen op basis van de ‘hoogte’, dan moet wel duidelijk zijn waar je wat kunt leren en waar welk soort onderzoek wordt gedaan.”

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in