Direct naar artikelinhoud
RecenciesFilms van de week

Films van de week: Ama gloria, Asphalt city, Miller’s girl, Les indésirables & Bleeding love

Films van de week: Ama gloria, Asphalt city, Miller’s girl, Les indésirables & Bleeding love

Van Miller’s girl tot Les indésirables. Hier vindt u een overzicht van de films die door de recensenten van Trouw zijn besproken.

Ama Gloria

Gloria is er al sinds Cléo’s geboorte. Ze stopt haar ’s avonds onder de wol en haalt haar ’s middags van school. Ze brengt haar naar de oogarts en vergezelt haar naar de speeltuin. Als Cléo valt, raapt Gloria haar op.
In haar ontroerende speelfilmdebuut Ama Gloria tekent de Franse regisseur Marie Amachoukeli de innige band tussen het kindermeisje en het kind. Waren de verhalen van kindermeisjes vooral in Amerikaanse films nogal eens voer voor komedies, in Ama Gloria wordt er eindelijk eens stilgestaan bij de grote rol die het kindermeisje in tal van levens speelt, en speelde.

Lees hier de hele recensie van Belinda van de Graaf.

Asphalt City

‘Je begint aan dit beroep omdat je mensen wilt helpen. Soms doe je precies het tegenovergestelde.’ De hectische, nobele, rommelige, adembenemende kanten van het werk van ambulancewerkers: ze komen allemaal langs in Asphalt City.

Dit impressionistische drama neemt je onverbiddelijk op sleeptouw tijdens de eerste weken van Ollie Cross, een geneeskundestudent die praktijkervaring opdoet in een ziekenauto.

Tye Sheridan, eerder sterk in onder meer Mud, is een prima keuze voor de rol van een jongeman met een puppyblik die ergens, op een diep niveau, al krassen heeft opgelopen. Zijn jas met geborduurde vleugels op de rug verraadt een misschien naïeve, misschien spirituele levensmissie. Het is een aandoenlijk kledingstuk.

Lees hier de hele recensie van Remke de Lange.

Miller’s Girl

Miller’s Girl is een gewaagd Amerikaans debuut. Doorgaans kun je films op allerlei manieren interpreteren, maar bij een film over de verhouding tussen een docent van middelbare leeftijd en een jonge, aantrekkelijke leerling hebben mensen al snel de wildste gedachten. Voordat je het weet, liggen de seksistische complottheorieën op tafel. Terwijl de film juist ruimte laat voor nuance.

Lees hier de hele recensie van Ronald Rovers.

Les indésirables

In een Parijse voorstad worstelen mannen met een doodskist. De gangen van de flat zijn nauw en donker. Fietsen, kinderwagens staan in de weg. De lift doet het niet. Al jaren stuk, moppert iemand. Minutenlang volgen we de tocht van het hijgende, met ruimte puzzelende gezelschap dat de kist eerbiedig naar de begane grond tilt.

Deze observatie behoort tot de beste momenten in Les indésirables, waarmee de Franse Ladj Ly een vervolg geeft aan Les Misérables. Zijn filmtheaterhit uit 2019 liet zien hoe opgekropte frustratie van bewoners van economisch achtergestelde wijken na politiegeweld tot uitbarsting komt. Dit thema zet zich voort in deze film, net als in het Netflix-drama Athena, waar Ly als co-scenarist bij betrokken was.

Lees hier de hele recensie van Remke de Lange.

Bleeding Love

Een vader en een dochter rijden door het stoffige landschap van New Mexico. We begrijpen dat hij haar na een drugsoverdosis uit het ziekenhuis heeft opgehaald. Het plan is om haar naar een afkickkliniek te brengen, iets waar zij pas halverwege de reis achter komt en niet blij mee is, om het zachtjes uit te drukken.

Bleeding Love, waarin vader en dochter simpelweg Father en Daughter heten, volgt een vrij traditioneel traject. Het is een film over een fotogenieke reis die twee mensen, van elkaar vervreemd, weer nader tot elkaar moet brengen. Het euvel is dat Ewan McGregor als de vader slechts één emotie meekreeg: bezorgdheid om zijn verslaafde dochter. Ook Clara McGregor, de echte, 28-jarige dochter van McGregor, volgt vooral één spoor, dat van het boze, opstandige kind.

Lees hier de hele recensie van Belinda van de Graaf.