Sterrenrestaurants: reserveringen gaan goed ondanks hoge inflatie

Nieuws
Nederlandse sterrenrestaurants doen goede zaken met hun reserveringen ondanks de hoge inflatie en economische onzekerheid. Gasten willen graag op hoog niveau dineren en zijn bereid daar ook de portemonnee voor te trekken. Wel moeten ook sterrenzaken de hogere kosten voor inkoop en energie doorberekenen in de prijzen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende restaurants die zijn bekroond met Michelinsterren.
anp
zondag 26 maart 2023 om 10:00
Afbeelding
beeld anp

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle zegt dat de reserveringen ‘al tot aardig ver in de toekomst vol zitten’. ‘Wat dat betreft hebben wij met ons restaurant zeker geen moeite om gasten aan te trekken. Een prachtige luxepositie. Wat de bestedingen betreft merken we dat onze gasten wat uitbundiger zijn geworden in hun uitgaves na corona.’

Aan de Poel in Amstelveen, met twee sterren, laat weten dat de zaken uitstekend gaan. ‘Het gaat eerlijk gezegd erg goed met de reserveringen. We zijn erg tevreden met hoe het gaat. Ook zijn er geen problemen met personeelstekorten. Wat dat betreft zitten we in een luxepositie.’

Geen antwoord op inflatie

Parkheuvel in Rotterdam, dat ook twee sterren heeft, geeft aan dat vorig jaar al goed werd gedraaid en dat de omzet dit jaar verder stijgt. ‘Dus dat is heel goed. Als gasten eenmaal binnen zijn dan is de ‘sky the limit’. De mensen die bij ons komen kunnen dat veroorloven en willen genieten.’ Ook bij tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat gaan de zaken prima. ‘Het restaurant draait lekker door.’

Maar ook sterrenzaken ontkomen niet aan de hogere prijzen voor levensmiddelen en energie. ‘Zeker hebben we wat gemerkt van de gestegen prijzen. We hebben het zo lang mogelijk geprobeerd uit te stellen, maar ook wij hebben onze prijzen recentelijk iets moeten verhogen’, zegt De Librije.

Brancheorganisatie maakt zich weinig zorgen

‘We vragen natuurlijk hogere prijzen, dat kan niet anders. Maar mensen weten waar ze voor komen dus dat raakt ons niet’, aldus Parkheuvel. De Kromme Watergang zegt er gek van te worden. ‘Het is niet leuk meer. Alle kosten zijn gemiddeld zo’n 15 procent omhoog en dan zwijgen we maar over elektra en gas. Wij moeten daardoor helaas ook de prijzen omhoog doen.’

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat het ‘ondanks de coronaschulden en energiecrisis’ over het algemeen goed gaat onder de sterrenzaken. ‘Toch kunnen we niet zeggen hoe sterrenzaken er precies financieel voorstaan op dit moment. Wat we wél kunnen zeggen is dat de meeste horecaondernemers op dit moment een gezonde spanning hebben voor de Michelinsterren die binnenkort weer worden uitgereikt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw AI-model moeder Facebook goed ontvangen op Wall Street

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft donderdag de derde generatie van zijn Llama-model voor kunstmatige intelligentie (AI) gepresenteerd. Beleggers reageerden positief en het aandeel steeg op de beurzen in New York met ongeveer 1,5 procent.

Afbeelding

Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking.

Afbeelding

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet worden ingezet.

Afbeelding

EU-leiders roepen op tot heffingen op Russische landbouwgoederen

Er moeten snel importheffingen komen op landbouwproducten die vanuit Rusland of Belarus in de Europese Unie worden ingevoerd. Daartoe roepen de EU-regeringsleiders op na hun tweedaagse top-ontmoeting in Brussel.

Afbeelding

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël.

Afbeelding

EU-leiders nemen 'moeilijke' stap naar gezamenlijke spaarmarkt

De EU-leiders hebben een 'moedige, niet gemakkelijke' stap gezet naar een meer gezamenlijke markt voor spaargeld en investeringen. Ze onderkennen dat zo'n markt 'cruciaal is voor de toekomst van de doelstellingen van de Europese Unie' en dat is al heel wat, zegt hun adviseur En..