Honduras en China beginnen diplomatieke relatie

Nieuws
China en Honduras hebben zondag de diplomatieke banden aangehaald, kort nadat Honduras die juist verbrak met Taiwan. China heeft bekendgemaakt dat de landen ambassadeurs gaan sturen naar het andere land.
anp
zondag 26 maart 2023 om 07:06 aangepast 11:27
Afbeelding
beeld anp

Het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag op Twitter dat het Taiwan niet meer erkent. "De regering van Honduras erkent het bestaan ​​van slechts één China. De regering van China is de enige legitieme regering die heel China vertegenwoordigt. Taiwan is een onafscheidelijk onderdeel van Chinees grondgebied." Daarmee komt het aantal landen dat Taiwan wel erkent op dertien.

"China nodigt de Hondurese president Xiomara Castro uit om China binnenkort te bezoeken", aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang tegen zijn Hondurese collega Enrique Reina bij het ondertekenen van de diplomatieke overeenkomst.

Bevestiging vanuit Taiwan

Taiwan heeft zondag bevestigd dat de decennialange betrekkingen met het Midden-Amerikaanse land zijn verbroken. Het eiland, dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie, heeft de vlag van Honduras verwijderd uit het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Taipei beschuldigt Beijing van intimidatie door bondgenoten af te kopen om China te steunen.

Taipei had eerder al besloten de ambassadeur terug te roepen, uit woede over een officieel bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Beijing om de banden met China aan te halen. Honduras was een van de veertien landen die Taiwan officieel erkennen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

Afbeelding

Google-moeder Alphabet flink omhoog op Wall Street na cijfers

Google-moederbedrijf Alphabet was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij sterke kwartaalresultaten. Alphabet ging meer dan 10 procent omhoog en werd daarmee ongeveer 200 miljard dollar meer waard op Wall Street.

Afbeelding

Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

Afbeelding

WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Afbeelding

Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

Nederland zal voorlopig geen geld gaan geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister..

Afbeelding

VS kondigen onderdeel nieuw militair hulppakket Oekraïne aan

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft vrijdag 6 miljard dollar aan nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. Het gaat onder meer om munitie, antidronesystemen en ondersteuning voor onderhoud van militair materieel.