Direct naar artikelinhoud
Podcast Amsterdam wereldstad

‘Amsterdam wil de stad ellendig maken voor automobilisten’

Met je auto over het Museumplein crossen en daarna pal aan de Dam parkeren. Een kleine vijftig jaar geleden was daar niets geks aan. De auto was de baas in de stad. Inmiddels wil Amsterdam autoluw worden. Wat betekent dat voor de Amsterdammer die zijn auto dagelijks gebruikt? En waarom is het zo moeilijk om die wagen te laten staan?

Video wordt geladen...

“Amsterdam is al een aantal jaren bezig om de auto op verschillende plekken zo veel mogelijk weg te houden. Om het eigenlijk een beetje ellendig te maken voor de automobilisten,” vertelt Paroolverslaggever Marc Kruyswijk aan presentator Lorianne van Gelder.

Hij legt uit hoe dat in de afgelopen jaren gebeurde – van het Muntplein tot de Dam – en wat de nieuwste plannen van de gemeente zijn. “Je maakt het mensen zó onmogelijk dat ze echt niet meer met de auto door de stad gaan bewegen.”

Jurassic Park

Ook Erwin Wijman, zelfbenoemd ‘autopsycholoog’, schuift aan. Hij vertelt waarom het zo moeilijk is om de Amsterdammer uit de auto te krijgen. “Het is gewoon een onderdeel van je lichaam geworden.”

Wie de dupe worden van de maatregelen, of er sluiproutes zijn en waarom de stad volgens Wijman ‘een soort Jurassic Park’ is, hoor je in de nieuwste aflevering van Amsterdam wereldstad.

Beluister ook de andere afleveringen van podcast Amsterdam wereldstad:

Video wordt geladen...

Beluister ook de andere afleveringen van podcast Amsterdam wereldstad:
Beeld Sjoukje Bierma