Terug naar de krant

Racistische, seksistische en homofobe werkcultuur binnen Londense politie, blijkt uit nieuw rapport

Leeslijst Nieuws
Misstanden Het onderzoek is uitgevoerd na de verkrachting en moord op Sarah Everhard door een agent twee jaar geleden. Hij werd daarvoor veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Leeslijst

De politie in Londen krijgt er hard van langs in een onafhankelijk rapport dat dinsdagochtend is verschenen. Volgens het onderzoek is het grootste politiekorps van Groot-Brittannië een mannenbolwerk dat zich schuldig maakt aan racisme, homofobie en vrouwenhaat.

Het rapport werd geschreven door parlementariër Louise Casey, die een jaar lang onderzoek deed. Volgens haar kan de politie er „niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk”.

Het onderzoek is uitgevoerd na de verkrachting en moord op Sarah Everard door een agent twee jaar geleden. Hij werd daarvoor veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Lees ook VK pakt geweld tegen vrouwen aan, maar is het genoeg?
Kaarsen en bloemen bij een herdenking van Sabina Nessa, een in Londen vermoorde lerares.

In het 363 pagina’s tellende rapport wordt de organisatie beschuldigd van het in stand houden van een vrouwonvriendelijke, seksistische, racistische en homofobe interne werkcultuur. Volgens Casey is de top van het korps hierover al jaren in ontkenning en is de organisatie niet gelukt om het discriminerende en intimiderende gedrag uit te roeien. Als er geen verbetering komt, kan het politiekorps maar beter ontmanteld worden, stelt Casey in het rapport.

In een reactie aan de BBC laat politiechef Mark Rowley weten dat het rapport woede, frustratie en schaamte bij hem oproept. „Het is afschuwelijk”. Ook biedt hij zijn excuses aan, aan de inwoners van Londen en stelt hij vastberaden te zijn om actie te ondernemen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in