CDA voert crisisoverleg na dramatische verkiezingen

Nieuws
Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.
anp
dinsdag 21 maart 2023 om 04:10
Afbeelding
beeld anp

Het CDA verloor bij de stembusgang in ongeveer alle gemeenten van het land. Het resultaat is volgens de prognoses dat de partij in de Provinciale Staten en de Eerste Kamer (die gekozen wordt door de Provinciale Staten) iets minder dan de helft van het aantal zetels verliest.

Vooral op het platteland verloren de christendemocraten veel aanhangers. Daar is de partij traditioneel sterk. Maar een flink deel van de CDA-stemmers stapte over naar de BoerBurgerBeweging (BBB). Na de verkiezingen klonk vanuit het CDA in de provincies kritiek op het optreden van de partijtop in Den Haag.

Hoekstra wil nu de "kloof tussen Den Haag en de rest van het land" overbruggen. Het kabinetsbeleid zal dan ook anders moeten, maakte Hoekstra kort na de verkiezingen al duidelijk. Grote dossiers zoals stikstof zullen opnieuw moeten worden bekeken. "Je kan niet doen of er niets gebeurd is", aldus Hoekstra.

Dinsdagavond praat de partijtop met de provinciale bestuurders over de uitslag en hoe nu verder. Ook de leiders van het CDJA, het vrouwen- en seniorennetwerk schuiven aan bij het beraad. De kritische Maastrichtse CDA-fractievoorzitter Gabriëlle Heine denkt dat de bijeenkomst vooral bedoeld is om stoom af te blazen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

HRW: Israël moet niet censureren maar stoppen met zijn wreedheden

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zeer kritisch gereageerd op het besluit van Israël om de activiteiten van het netwerk Al Jazeera in zijn land te verbieden.

Afbeelding

Hamas-delegatie dinsdag terug in Caïro voor onderhandelingen

De Hamas-delegatie die sinds zaterdag in Caïro was voor onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is zondag vertrokken, maar keert dinsdag terug voor verdere gesprekken. Dat melden Egyptische staatsmedia.

Afbeelding

Axios: Biden hield munitielevering aan Israël tegen

De Amerikaanse regering heeft afgelopen week een levering van munitie aan Israël stopgezet, bericht nieuwssite Axios op basis van Israëlische functionarissen. Het is voor het eerst sinds 7 oktober dat de Verenigde Staten zulke militaire leveringen pauzeren.

Afbeelding

Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

Afbeelding

Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez.

Afbeelding

Hamas: delegatie verlaat Caïro na einde gesprekken over bestand

De onderhandelaars van de Palestijnse beweging Hamas vertrekken deze zondag nog uit Caïro, nu de gesprekken over een wapenstilstand in de Egyptische hoofdstad zijn geëindigd. Dat zei een Hamas-functionaris tegen persbureau AFP.