Volgende mijlpaal in zicht: 250.000 positieve tests in een week

Nieuws
De coronagolf gaat dinsdag mogelijk door een nieuwe barrière. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 250.000 mensen positief getest op het virus, een recordaantal. Dat betekent dat het aantal nieuwe gevallen in twee weken tijd meer dan verdubbeld is.
anp
dinsdag 18 januari 2022 om 04:01
Afbeelding
beeld anp

In de honderdste week van de coronacrisis komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de 81e keer met een weekoverzicht. Vorige week meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd meer dan 201.000 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was 77,5 procent meer dan de week ervoor, toen het RIVM zo’n 113.000 gevallen had geregistreerd.

Het record van vorige week wordt dinsdag hoe dan ook gebroken, want in de afgelopen zes dagen zijn al meer dan 211.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Op maandag waren er in één dag tijd ruim 42.000 bevestigde besmettingen bij gekomen, een dagrecord.

De overheid houdt er rekening mee dat dit in de komende weken nog kan verdubbelen tot ongeveer 80.000 positieve tests per dag.

Het RIVM meldt dinsdag ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de afgelopen week. Die cijfers dalen waarschijnlijk nog steeds. Vorige week waren in zeven dagen tijd 873 mensen in een ziekenhuis opgenomen, van wie 143 op de intensive care. In diezelfde zeven dagen had het RIVM bericht gekregen dat 116 mensen aan de gevolgen van de coronabesmetting waren overleden.

Later op de dag meldt het RIVM ook de stand van de boostercampagne. De meest recente cijfers zijn van eind vorige week. Toen hadden ruim 7 miljoen volwassenen zo’n oppepprik gekregen. Dat komt neer op zo’n 50 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het priktempo lijkt wel iets te zakken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Times: Schotse premier Yousaf treedt maandag af

De Schotse premier Humza Yousaf is van plan maandag af te treden, zo meldt The Sunday Times. Yousaf zou hebben geconcludeerd dat hij een vertrouwensstemming deze week niet zal overleven en heeft besloten de eer aan zichzelf te houden.

Afbeelding

Spaanse premier Sánchez maakt bekend of hij aanblijft

De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt bekend of hij aanblijft. Hij had woensdag totaal onverwacht aangekondigd dat hij 'een paar dagen' een stapje terug zou doen om te kijken of hij de regering wil blijven leiden.

Afbeelding

Kiesraad bepaalt welke partijen meedoen aan Europese verkiezingen

De Kiesraad beslist maandag welke partijen mogen meedoen aan de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, en welke kandidaten op hun lijsten staan. Dat gebeurt in een openbare zitting vanaf 17.00 uur.

Afbeelding

Doden bij luchtaanvallen Israël op Rafah en Gaza-Stad

Bij een luchtaanval van Israël op drie huizen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zijn in de nacht van zondag op maandag zeker dertien doden gevallen en veel mensen gewond geraakt. Dat melden medische bronnen aan persbureau Reuters.

Afbeelding

Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo'n 67.000 tot bijna 1,2 miljoen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van cijfers over de periode 2021 tot 2023.

Afbeelding

Gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland nadert 66 jaar

De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers in Nederland nadert de 66 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 gingen 86.000 werknemers met pensioen.