Terug naar de krant

‘Zeven doden en circa honderd gewonden bij Soedanese protesten’

Leeslijst Nieuws
Pro-democratie Soedanese veiligheidstroepen schoten maandag bij protesten tegen de militaire coup zeker zeven betogers dood, meldt een samenwerkingsverband van artsen.
Leeslijst

Soedanese veiligheidstroepen hebben maandag in hoofdstad Khartoum zeker zeven demonstranten doodgeschoten en ongeveer honderd andere betogers verwond. Dat melden internationale persbureaus op basis van informatie van artsen van het Centrale Comité van Dokters in Soedan, een pro-democratisch samenwerkingsverbond van artsen. Volgens Soedanese activisten gaat het om „een van de dodelijkste dagen” sinds de militaire coup van eind oktober 2021, aldus persbureau AP.

De gewelddadige reactie van de veiligheidstroepen vond plaats in de buurt van het presidentiële paleis in Khartoum. De betogers zouden hebben geprobeerd zich in de richting van het paleis te begeven, voorheen verblijfplaats van oud-dictator Omar al-Bashir en symbool van de oude macht. Het leger schoot daar op de betogers en zette onder meer traangas in. Ooggetuigen zeggen tegen persbureau Reuters hevig bloedende lichamen op straat te hebben gezien.

Onder meer de Verenigde Naties hebben het geweld tegen de demonstranten veroordeeld. „Mensen hebben het recht om vreedzaam te betogen”, aldus woordvoerder Stéphane Dujarric. Sinds vorige week leidt de VN onderhandelingen tussen het leger en de Soedanese pro-democratiebeweging. Dujarric benadrukt het belang van een atmosfeer „zowel op straat als uiteraard in de zaal” die bijdraagt aan het slagen van deze onderhandelingen.

Al weken demonstreren Soedanezen in Khartoum en andere steden tegen de coup van eind oktober, toen de militaire top de macht overnam van de transitieregering die na Bashirs val in 2019 werd ingesteld. Een poos was Abdalla Hamdok op papier nog premier, maar eerder deze maand diende hij zijn ontslag in omdat het niet gelukt was de generaals en de pro-democratiebeweging nader tot elkaar te brengen. In reactie daarop werden de betogingen in het Oost-Afrikaanse land groter en heviger. In totaal zijn volgens cijfers van het Centrale Comité van Dokters in Soedan nu zeker ruim zeventig demonstranten gedood tijdens de demonstraties sinds de coup.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in