Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Slechts helft 60-minners haalde tot nog toe een boosterprik, met name jongeren twijfelen

De opkomst voor de boosterprik onder 60-minners blijft achter bij de verwachtingen van de overheid. Van de gevaccineerde 19- tot 60-jarigen heeft tot half januari 52 procent zijn boosterprik gehaald. Vooral jongeren zijn steeds moeilijker over te halen.

Gevaccineerden zitten op Schiphol in de wachtruimte na het ontvangen van de boosterprik.Beeld ANP

Tot 12 januari zijn er in Nederland 7,1 miljoen boosterprikken gezet, waarmee ongeveer de helft van de 18-plussers nu ‘geboosterd is’. Onder ouderen is de opkomst aanmerkelijk hoger. Van de gevaccineerde 60-plussers heeft 88 procent de boosterprik al gehaald, 4 procent van deze groep heeft bovendien nog een boosterafspraak staan.

Uit eerder gedragsonderzoek van het RIVM bleek al dat met name jongeren twijfelen over de boosterprik. Zo vragen ze zich af hoe veel prikken er daarna nog komen. De overheid houdt er inderdaad rekening mee dat er dit jaar nog twee boosterrondes komen. Veel jongeren zien dat niet zitten. ‘Iedere prikronde zal het moeilijker worden om met name jongeren te motiveren’, voorspelt André Knottnerus, hoogleraar huisartsgeneeskunde en oud-voorzitter van de Gezondheidsraad.

Late start boostercampagne

Na een late start van de boostercampagne op 18 november hebben de GGD’s de afgelopen weken flink opgeschaald tot 1,8 miljoen prikken afgelopen week; een Nederlands record. Nu elke 18-plusser die de prik wil een afspraak heeft kunnen maken, zijn de meeste GGD’s al overgeschakeld op het ‘boosteren-zonder-afspraak’.  

Met de afnemende aantallen prikken kunnen de GGD’s zich gaan toeleggen op het fijnmazig boosteren. Dat wil zeggen dat ze kleine vaccinatielocaties gaan opzetten in gebieden waar de vaccinatie- en boostergraad relatief laag is om de drempel zo veel mogelijk te verlagen; zoals ze dat ook deden na de grootschalige vaccinatiecampagne vanaf het einde van de zomer. Ook begint de overheid deze woensdag een campagne met onder meer posters in abri's, die mensen moet aansporen een boosterprik te halen. Er is ook een tv-spot in de maak.

Met speciale posters wil de overheid met name jongeren bereiken.

Niet betalen voor prik

Inmiddels heeft 89,1 procent van alle 18-plussers een eerste vaccinatieprik gehad. De overheid heeft besloten in elk geval niet te gaan betalen om ongevaccineerden over te halen tot vaccinatie. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover degenen die zich hebben laten prikken, zonder betaling. Bovendien zou dan bij elke volgende prik moeten worden betaald. Het middel zou te veel negatieve bijeffecten hebben, concludeerden onderzoekers van het RIVM. Het bieden van passende informatie en het wegnemen van barrières voor vaccinatie zou beter werken om de vaccinatiegraad te verhogen.

De overheid heeft bovendien eind vorig jaar de Gezondheidsraad gevraagd om advies of ook de 12- tot 18-jarigen een boosterprik moeten krijgen. Vanaf dinsdag nodigt de overheid de 5- tot 12-jarigen uit voor hun eerste vaccinatieprik.