Terug naar de krant

Amerikaanse oud-vicepresident Walter Mondale overleden (93)

Leeslijst Nieuws
1928 – 2021 De progressieve Democraat was van 1977 tot 1981 vicepresident onder Jimmy Carter. In 1984 leed hij als Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen een enorme nederlaag tegen de toenmalige president Ronald Reagan.
Leeslijst

De Amerikaanse oud-vicepresident Walter Mondale, een progressieve Democraat die bij de presidentsverkiezingen van 1984 een enorme nederlaag leed tegen de toenmalige president Ronald Reagan, is maandag op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Minneapolis. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, meldt AP.

Mondale, vicepresident van 1977 tot 1981 onder president Jimmy Carter, won als Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 1984 alleen zijn thuisstaat Minnesota en Washington, D.C. Het resultaat, op het hoogtepunt van de populariteit van de Republikein Reagan, was een van de meest onevenwichtige verkiezingsuitslagen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Mondale schreef historie door de afgevaardigde Geraldine Ferraro te kiezen als zijn running mate - de eerste vrouwelijke kandidaat voor het vicepresidentschap. Niettemin werd de campagne van de voormalige senator namens Minnesota gedefinieerd door zijn impopulaire toezegging belastingen te verhogen als hij zou winnen, om het begrotingstekort aan te pakken.

Bovendien werd een moment uit een verkiezingsdebat tussen Reagan en Mondale beroemd. De toen 73-jarige Reagan, die kampte met vragen over zijn gevorderde leeftijd in een tweede termijn, zei desgevraagd tijdens het debat dat hij „leeftijd niet tot campagnethema zou maken” - waaraan hij met een serieuze blik toevoegde: „Ik zal de jeugdigheid en onervarenheid van mijn tegenstander niet voor politieke doeleinden uitbuiten.” Hij scoorde er een triomfantelijke oneliner mee, waar ook Mondale - die bekendstond om zijn gevatheid - om kon lachen.

Kantoor in het Witte Huis

Mondale, bijgenaamd ‘Fritz’ wegens zijn tweede naam Frederick, gold als een invloedrijke vicepresident die het ambt nieuwe invulling gaf. Hij had een nauwe band met Carter en aanvaardde de nominatie als vicepresident in 1976 op voorwaarde dat hij betrokken zou worden bij besluitvorming. Hij kreeg als eerste vicepresident een kantoor in het Witte Huis, in plaats van in een nabijgelegen pand. Mondale reisde uitvoerig namens Carter en trad op als adviseur op het gebied van binnenlandse en buitenlandse zaken.

De Democratische presidentskandidaat Jimmy Carter en zijn running mate Walter Mondale tijdens de Democratische conventie in New York in juli 1976.
Foto Reuters

Carter schreef in een reactie dat hij Mondale beschouwt als „de beste vicepresident uit de geschiedenis van ons land”, die het vicepresidentschap veranderde in „een dynamische, beleidsgedreven kracht”. Ook prees hij Mondale om zijn „persoonlijke integriteit”.

Twitter avatar CarterCenter The Carter Center Statement from Jimmy Carter on the passing of Walter Mondale is below. https://t.co/SOqAmTSYo6

Mondale, een voormalige minister van Justitie van Minnesota, begon zijn politieke carrière in Washington in 1964, toen hij werd benoemd tot senator namens de staat als opvolger van zijn politieke mentor, zijn staatgenoot Hubert Humphrey, nadat Humphrey vicepresident werd onder Lyndon Johnson. Twee jaar later won hij de zetel bij de tussentijdse verkiezingen van 1966, en hij werd herkozen in 1972. Als senator kwam hij op voor sociale kwesties als onderwijs en huisvesting. Evenals Humphrey was hij een uitgesproken voorvechter van burgerrechten.

Ambassadeur in Japan

Na zijn verkiezingsnederlaag in 1984 stapte Mondale uit de politiek. Van 1993 tot eind 1996 was hij ambassadeur in Japan, op voordracht van president Bill Clinton. Volgens Clinton geloofde Mondale „in de macht van de overheid om een positief verschil te maken in het leven van mensen”, schreef hij in een reactie op Twitter.

Twitter avatar BillClinton Bill Clinton Walter Mondale believed in the power of government to make a positive difference in people’s lives, and proved it at every stage of his remarkable career—with deep policy knowledge, a tireless work ethic, and uncommon decency. Hillary and I loved him and will miss him very much.

In 2002 kwam de toen 74-jarige Mondale uit zijn politieke pensioen om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de Senaat. De Democratische senator Paul Wellstone kwam minder dan twee weken voor de Congresverkiezingen van dat jaar om bij een vliegtuigongeluk. Mondale liet zich recruteren door partijgenoten in de staat en begon een korte campagne aan kop - maar verloor uiteindelijk van de Republikein Norm Coleman.

Het was een bittere nederlaag voor Mondale, die na zijn grote nederlaag tegen Reagan troost had geput uit het feit dat hij nooit een verkiezing had verloren in zijn thuisstaat.

De Democratische presidentskandidaat Walter Mondale en zijn running mate, afgevaardigde Geraldine Ferraro, in september 1984 tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen bij een rally in Portland, Oregon.
Foto Jack Smith / AP

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in