Terug naar de krant

CDU-bestuur kiest voor Laschet als kandidaat-bondskanselier

Leeslijst Nieuws

Opvolging Merkel Armin Laschet kreeg steun van een ruime meerderheid van het partijbestuur in zijn machtsstrijd met CSU-voorzitter Markus Söder.

Leeslijst

Armin Laschet, CDU-voorzitter en minister-president van Noordrijn-Westfalen, zal in september proberen Angela Merkel als kanselier op te volgen. Een ruime meerderheid van het bestuur van de Duitse CDU heeft in de nacht van maandag op dinsdag in Berlijn voor Laschet als kandidaat-kanselier gestemd. Zijn mededinger, CSU-voorzitter Markus Söder, trok zich vervolgens dinsdagmiddag terug uit de strijd om het lijsttrekkerschap.

De strijd om de kandidatuur voor het bondskanselierschap bij de verkiezingen in september begon vorige week zondag, toen minister-president van Beieren Markus Söder zich naast Armin Laschet kandidaat stelde. Vorige week maandag sprak het CDU-bestuur steun uit voor Laschet, maar Söder liet daarop weten dat voor hem niet alleen de steun van het bestuur telt, maar ook de stem van lagere partij-echelons. Het CDU-bestuur deed hij toen af als een ‘achterkamertje’. In peilingen is Markus Söder steevast populairder Laschet.

Binnen de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag leek een meerderheid voor Söder te zijn. Ook de minister-presidenten van Saksen-Anhalt en Saarland schaarden zich aan de kant van Söder, net als de jongerenafdeling van CDU/CSU. Maandagnacht zei de minister-president van het Saarland, Tobias Hans, dat hij liever een kanselier van de CSU heeft dan een Kanzlerin van de Groenen.

Lees ook Annalena Baerbock, mogelijk opvolger Merkel: ‘Het klimaat beschermen is de opdracht van onze tijd’
Annalena Baerbock presenteerde zichzelf maandag als de kandidaat-bondskanselier voor de Duitse Groenen.

Verzoenlijk

Maar veel partijprominenten bleven aan de kant van Laschet. Urenlange onderhandelingen op vrijdag en zaterdag tussen Laschet en Söder liepen op niets uit. Zondagavond vloog Söder met zijn entourage in een privéjet van München naar Berlijn om daar in persoon met Laschet te praten, wederom zonder uitkomst.

Maandag toonde Söder zich verzoenlijk, en zei hij dat uiteindelijk de grote zusterpartij CDU moet beslissen – zijn CSU is met 45 zetels in de Bondsdag vertegenwoordigd, de CDU met tweehonderd. Söder zei de „representatieve democratie” te respecteren, waarmee hij erkende dat het CDU-bestuur door afgevaardigden van de hele partij is gekozen. Bovendien zei hij „iedere beslissing” van de CDU te accepteren.

Die beslissing is nu gevallen. “De teerling is geworpen”, zei Söder dinsdag rond het middaguur, “Laschet wordt de kandidaat-kanselier van CDU/CSU”. Söder sprak verder dank uit voor de vele steunbetuigingen. Secretaris-generaal van de CSU en rechterhand van Söder Markus Blume voegde toe dat Söder “de kandidaat van de harten” was, maar dat een meerderheid nu eenmaal anders heeft beslist.

Ondanks het genomen besluit, en de toezegging van CSU Laschet te steunen in de campagne, heeft delijsttrekkerstrijd de partij ernstig verdeeld. Met de keus van het CDU-bestuur voor Laschet is de wens van een aanzienlijk deel van de CDU-leden in de wind geslagen. Partijprominent Volker Bouffier zei maandagnacht „zeer bezorgd” te zijn over het grote deel van de partij dat zich met de keus voor Laschet niet gehoord voelt.

Lees ook De strijd om Merkels opvolging
  De strijd om Merkels opvolging: wordt het de ‘volksman’ of de ‘partijman’?
Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 20 april 2021.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in