RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Duizenden mensen de straat op in Parijs tegen politiegeweld

Duizenden mensen demonsteerden vorige week ook al om de persvrijheid te verdedigen. Beeld © ANP

Duizenden mensen zijn in de Franse hoofdstad Parijs de straat opgegaan om te demonstreren tegen politiegeweld en een geplande veiligheidswet. Vakbonden, mensenrechtenorganisaties,. journalisten- en slachtofferverenigingen hadden opgeroepen tot het landelijke protest.

Ook in sommige andere steden kwamen actievoerders bijeen. Afgelopen weekend waren er vergelijkbare protesten in tal van steden, waaraan zeker 130.000 mensen meededen. De betogers bij de nieuwe demonstraties vinden de tegemoetkomingen van de regering onvoldoende.

Een paar dagen geleden had Parijs aangekondigd een bijzonder omstreden artikel van de veiligheidswet te herzien, dat bedoeld is om de verspreiding van beelden van politieagenten te beperken. Maar volgens de betogers kunnen de beelden juist helpen om ongeoorloofd politiegeweld aan te tonen.

Frans
Lees ook:
Frans protest tegen nieuwe wet loopt uit in keiharde confrontaties met de politie

Volledig geschrapt

De demonstranten willen dat de passage volledig wordt geschrapt. In de wet staan ook andere fel bekritiseerde maatregelen, zoals de uitbreiding van videobewaking door de politie, bijvoorbeeld tijdens demonstraties en met behulp van drones. Ze zouden zijn bedoeld om de politie te beschermen.

De Franse president Emmanuel Macron maakte gisteren bekend dat hij begin volgend jaar een online platform gaat opzetten waarop mensen aangifte kunnen doen van discriminatie, bijvoorbeeld door de politie. Sommige politiebonden uitten al scherpe kritiek op dit plan.