RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Jos Heymans

Baudets pyrrusoverwinning

Thierry Baudet is na een politieke ongesteldheid van twee weken opnieuw de baas van Forum voor Democratie. Driekwart van de leden koos in een bindend referendum voor de eerder gevallen leider. En dat is veel. Zeker voor iemand die zich eerst vergaloppeert tijdens een etentje met kandidaat-Kamerleden, als boetedoening afstand doet van het lijsttrekkerschap, zich een dag later bedenkt, uit het bestuur wordt gezet en als partijlid wordt geroyeerd. Als je dat allemaal hebt doorstaan, kan een overwinning als die van vrijdagavond niet zoeter smaken. Het bestuur gaat weg, de overlever heeft zijn handen vrij om te doen en te laten wat hij wil.

Maar het is een pyrrusoverwinning, een zege die zoveel inspanning heeft gekost dat het eigenlijk een nederlaag is. De uitdrukking is ontleend aan de Griekse veldheer Pyrrhus, die de Romeinen twee keer versloeg maar daarbij zoveel manschappen verloor dat hij verzuchtte: "Nóg een overwinning op de Romeinen en ik heb geen soldaat meer over."  Baudet, liefhebber van Romeinse en Griekse mythologie, zal het herkennen. Maar hij zal eerder de uil van Minerva koesteren, die hij aanhaalde bij zijn eclatante overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019.

'De 9000 leden die tegen de terugkeer van Baudet hebben gestemd, zullen zich naar verwachting afwenden van de partij.'

"Wij zijn een partij aan het opbouwen", riep Baudet toen enthousiast. "Met lokale afdelingen, met provinciale fracties, met een Eerste Kamerfractie, met een Tweede Kamerfractie, met een Europese parlementsfractie. Wij gaan een nieuwe generatie opleiden en we gaan de huidige leiders vervangen en verslaan." Hoe anders is de situatie nu, anderhalf jaar later.

Als direct gevolg van de referendumuitslag scheidt de hele Europese fractie zich af. De drie parlementariërs in Brussel willen niets meer met Baudet te maken hebben. Zij vertegenwoordigen Forum voor Democratie niet langer in het Europees Parlement. De stem van Baudet zal daar niet meer worden gehoord. Ook in de Provinciale Staten van Zuid-Holland is Baudet uitgerangeerd. Daar scheiden negen van de elf FvD-Statenleden zich af. En de 9000 leden die tegen de terugkeer van Baudet hebben gestemd, zullen zich naar verwachting afwenden van de partij.

Al vóór de ledenraadpleging was een groot aantal vooraanstaande FvD’ers uit de Statenfracties vertrokken, omdat zij niets meer met Baudet te maken willen hebben. Annabel Nanninga scheidde zich af in de Statenfractie in Noord-Holland, in Gelderland besloten vijf van de zes Statenleden hun eigen weg te gaan. In Overijssel hebben vier van de vijf Statenleden zich afgescheiden, in Limburg drie van de zeven (twee anderen twijfelen nog). De zes Statenleden in Utrecht gaan als onafhankelijke fractie verder. In Zuid-Holland wordt al gedacht aan een nieuwe, brede volkspartij.

'Baudet mag het nu opnieuw proberen, als leider van een uitgeklede en uitgedunde partij waar de leegloop nog niet ten einde is.'

Van de kandidaat-Kamerleden voor de Tweede Kamer trokken Nicky Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek hun kandidatuur in en zegden hun lidmaatschap uit onvrede over Baudet op. In de Eerste Kamer scheidden Nanninga en de eerder genoemde Pouw-Verweij zich af. Astrid de Groot stapte uit het bestuur. Theo Hiddema (Tweede Kamer) en Paul Cliteur (Eerste Kamer) verlieten de politiek, omdat zij niet wilden meedoen aan de opstand tegen Baudet. "Mijn lot is verbonden aan dat van hem", zei Cliteur, alom bekend als mentor van de jonge partijleider. Dat kan voor hem, ooit een vooraanstaand rechtsgeleerde, nog een staartje hebben. De Universiteit Leiden, zijn werkgever, onderzoekt of Cliteur gehandhaafd kan blijven.

Baudet mag het nu opnieuw proberen, als leider van een uitgeklede en uitgedunde partij waar de leegloop nog niet ten einde is. Een duikeling van 28 zetels (bij de Statenverkiezingen) naar 3 maak je niet een-twee-drie goed. Zelfs een overlever als Baudet niet.