Terug naar de krant

Brexitoverleg gestaakt, Johnson en Von der Leyen aan zet

Leeslijst Nieuws
Handelsakkoord Ondanks de naderende deadline voor een deal, komen Londen en Brussel op een aantal fundamentele punten niet nader tot elkaar.
Leeslijst

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn vrijdagavond opgeschort. De delegaties verschillen op te veel fundamentele punten van mening, schrijven hoofdonderhandelaars David Frost en Michel Barnier op Twitter. Zaterdag gaan de Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de ontstane situatie bespreken.

Lees ook Handelsdeal of niet
De visserij is een gevoelig punt in de onderhandelingen tussen de EU en het VK.

De Britse en Europese delegatie werken onder hoge tijdsdruk aan een overeenkomst voor de onderlinge handelsbetrekkingen na 1 januari 2021, als de transitieperiode na de Brexit afloopt en het Verenigd Koninkrijk definitief geen lid meer is van de Europese Unie. Op het gebied van visserij en het zogeheten level playing field – regels op het gebied van arbeidsrecht en milieubescherming tot staatssteun – zijn de meningsverschillen ondanks de naderende deadline nog te groot, zeggen Frost en Barnier.

Internal Market Bill

Aanstaande donderdag verzamelen de regeringsleiders uit de Europese Raad zich in Brussel. Doel van die bijeenkomst was om een eventueel akkoord met Londen ter stemming te brengen. Het is niet aannemelijk dat zo’n bestand er tegen die tijd is. Bovendien begint in het Britse Lagerhuis maandag een reeks stemmingen, waar mogelijk ook de zogeheten UK Internal Market Bill tussen zal zitten. Die ondergraaft het scheidingsakkoord dat de EU en de Britten begin dit jaar al sloten op punten. De kans dat er na het aannemen van die wet nog een akkoord met Brussel komt, is minimaal.

Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er niet in slagen het voor de jaarwisseling eens te worden over hun toekomstige economische en politieke betrekkingen, moet handel voortaan worden gedreven volgens richtlijnen van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Dat zal naar verwachting voor een enorme toename van bureaucratie en tarieven leiden, aan weerszijde van het Kanaal.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in