Direct naar artikelinhoud

Onderhandelingen brexitdeal gestaakt

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn vrijdagavond gestaakt. Er zijn nog steeds grote verschillen op het gebied van gelijke concurrentievoorwaarden, bestuur en visserij. 

De Europese onderhandelaar Michel Barnier.Beeld AP

Dat hebben de onderhandelaar Michel Barnier van de Europese Unie en zijn Britse evenknie David Frost via Twitter bekendgemaakt. 

‘Er kan niet worden voldaan aan de voorwaarden van een overeenkomst door aanzienlijke verschillen op het gebied van gelijke concurrentievoorwaarden, bestuur en visserij', aldus Barnier.  De Fransman was afgelopen week in Londen om de Europese belangen te behartigen. 

Barnier en Frost gaan hun bazen inlichten over de stand van de onderhandelingen. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson spreken elkaar vervolgens zaterdagmiddag.

Uiterste deadline

De vooruitzichten over de brexitonderhandelingen veranderen met de dag. Een handelsakkoord leek eerder deze week binnen handbereik. 

Vanaf donderdag verhardden de gesprekken. Barnier zei eerder dat deze vrijdag wat hem betreft de uiterste deadline is voor de Britten om tot een deal te komen – al zou het niet de eerste keer zijn tijdens de brexitonderhandelingen dat de gesprekken ook na een niet gehaalde deadline doorgaan.

Op 1 januari treedt het Verenigd Koninkrijk uit de interne markt van de EU en uit de douane-unie. Met de dag wordt de vraag prangender of een deal, mocht die komende week nog bereikt worden, überhaupt tijdig door de parlementen heen geloodst kan worden. 

Twitter bericht wordt geladen...