Direct naar artikelinhoud
NIEUWSENERGIE

Een van de vier laatste kolencentrales in Nederland wil sluiten

Een van de vier nog resterende kolencentrales in Nederland, die van Riverstone op de Maasvlakte, biedt zichzelf aan voor sluiting. In ruil daarvoor wil Riverstone wel een fors bedrag. 

De kolencentrale van Riverstone op de Maasvlakte.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maakte in september bekend dat hij bereid is om één kolencentrale uit te kopen, en opende daarvoor een soort veiling. Riverstone is de enige die met een bod is gekomen.

Als de deal rondkomt, slaagt Nederland er mogelijk nog in net te voldoen aan de verlaging van zijn CO2-uitstoot zoals door de Hoge Raad was opgelegd na een zaak aangespannen door milieuorganisatie Urgenda. Eerder al besloot Wiebes een oude kolencentrale in Amsterdam te sluiten, maar die op de Maasvlakte is nog maar sinds 2015 in bedrijf. De centrale was aanvankelijk van het Franse energiebedrijf Engie, maar die heeft zich praktisch teruggetrokken uit kolengestookte centrales. Vorig jaar verkocht Engie de centrale aan investeringsmaatschappij Riverstone voor een onbekend bedrag.

Tegenover de NOS wilde Riverstone niet zeggen hoeveel geld het bedrijf wil hebben voor sluiting van de centrale. In de regeling van Wiebes is een maximum opgenomen van 328 duizend euro per megawatt. Voor de centrale van Riverstone zou dat maximum neerkomen op 262 miljoen euro. Maar een voorwaarde is dat de vergoeding niet hoger zal zijn dan de verdiencapaciteit van de centrale tot 2030, het jaar dat hij sowieso dicht moet. Anders zou sprake zijn van verboden staatssteun. Over de verdiencapaciteit van Riverstones centrale is niet veel bekend. Hij draait al sinds begin dit jaar niet meer omdat er technische problemen zijn.

De eigenaren van de drie andere kolencentrales, Uniper en RWE, hebben bekend gemaakt niet in te zullen gaan op het plan van Wiebes voor vervroegde sluiting. Een eventueel akkoord over sluiting van Riverstones centrale vereist goedkeuring van de Tweede Kamer, en van de Europese Commissie.