RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

Van der Ende snapt niets van VAR-beleid KNVB: 'Landstitel is 40 miljoen waard'

Beeld © Pro Shots / SIPA USA

De eredivisie staat voor een belangrijke speelronde. Koploper Ajax treft naaste achtervolger AZ, terwijl PSV en Feyenoord elkaar in Eindhoven treffen. Desondanks heeft de KNVB niet voor de meest ervaren VAR-scheidsrechters gekozen en dat vindt oud-scheidsrechter Mario van der Ende onbegrijpelijk.

"De landstitel is dit seizoen veertig miljoen euro waard", zegt Van der Ende in De Telegraaf. Niet Björn Kuipers of Danny Makkelie zit achter de schermen bij de twee toppers, maar de onervaren Clay Ruperti en Rob Dieperink. "Na een weekeinde met een storm van kritiek op de scheidsrechters én de video-arbitrage had hij voor meer ervaring moeten kiezen.

"Makkelie is door de FIFA en UEFA al ingezet op grote toernooien, maar moet in de beslissende fase van de eredivisie Ruperti en Dieperink voor laten gaan", gaat hij verder. "En waarom is Kuipers dit seizoen nog geen enkele keer als VAR ingezet?"

Tweede categorie

Naast Ruperti en Dieperink zijn onder andere ook Van de Kerkhof, Mulder, Blank, Oostrom en Martens videoscheidsrechters komende speelronde. Allemaal onervaren namen. "Allemaal tweede en derde categorie scheidsrechters."

"En dan kan ik het verweer van de scheidsrechtersafdeling al uittekenen: dat zij zijn opgeleid als VAR en dat geweldig kunnen. Dat kán! Maar waarom nemen Makkelie en Kuipers hen dan niet mee als zij internationale verplichtingen hebben?", sluit hij af.