Luister naar

Mooiere, flexibele ND-website en nieuw redactiesysteem

Nieuws
Het Nederlands Dagblad lanceert vandaag een nieuwe website en neemt een nieuwe redactiesysteem in gebruik. Vijf medewerkers vertellen ­erover: ICT-manager Jaap Meijer, buitenlandredacteur Sanne van ­Grafhorst, onlinemarketeer Freek Houweling, eindredacteur Cees Dorland en onlineredacteur Robin van Deutekom.
maandag 9 december 2019 om 03:00 aangepast 13:03
Buitenland-redacteur Sanne Grafhorst.
Buitenland-redacteur Sanne Grafhorst. Dick Vos

Ochtendspits Sanne van Grafhorst (29) kan dankzij het nieuwe redactiesysteem zelfstandiger werken en haar verhalen beter uitlichten op de website. ‘Ik lever nu een mooi totaalpakket: tekst met foto’s, uitgelichte tweets en links naar mijn bronnen.’

‘Als ochtendspits vul ik de website vanaf half zeven ‘s morgens met actuele nieuwsberichten. Met ons vorige systeem kon ik alleen teksten online zetten, die kwamen in een klein balkje aan de zijkant van de homepage te staan. Dat is jammer, want actuele berichten wil je juist – pats, boem – goed in beeld hebben. Met de nieuwe site kan elk team zelf bepaalde artikelen uitlichten en extra mooi presenteren. Als redacteur heb ik daardoor nu veel meer vrijheid en zelfstandigheid in mijn werk.

Wat ik vooral gaaf vind, zijn de vele mogelijkheden die het nieuwe systeem biedt. Ik kan mijn teksten aanvullen met video’s, tweets of audiomateriaal. Ik kan met een simpele druk op de knop linken naar mijn bronnen. Vooral voor mij als buitenlandredacteur is dat belangrijk, want in mijn berichtgeving baseer ik mij vaak op bronnen uit andere landen. Nu kunnen veel van die extraatjes ook wel, maar technisch is dat voor mij vaak te ingewikkeld. Dan moet ik een onlineredacteur vragen en gaat er extra tijd overheen.

Het nieuwe systeem werkt volledig online, waardoor ik vanaf elke willekeurige locatie mijn artikelen kan plaatsen en indien nodig aanpassen. Als ik in de trein onderweg naar huis een tikfoutje zie, kan ik dat gelijk verbeteren. Ik vind het fijn dat ik eerst via een preview zie hoe het artikel online komt. Bij het vorige systeem zag ik de lay-out online pas als het artikel al op de website stond.

Elk team heeft op de nieuwe website een eigen pagina die de redacteuren zelf beheren. Als buitenlandredactie bepalen wij dus zelf welke artikelen we mooi uitlichten en extra ruimte geven. Dat vind ik een positieve ontwikkeling. Wij hebben als deelredacties de kennis en kunde. De buitenlandpagina houden we samen de hele dag actueel met nieuwe berichten en updates van eerder geplaatste berichten. In eerste instantie schrijven we voor de website, pas later maken we de vertaalslag naar de krant en bepalen we welke artikelen daarin komen.’

Één systeem voor website en krant biedt voordelen

Eindredacteur Cees Dorland (57) heeft al de nodige redactiesystemen zien komen en gaan. ‘Doordat redacteuren met Pubble meer zelf kunnen doen, focus ik me nog meer op mijn kerntaken: nieuws volgen, nadenken over eigen verhalen, gerichte keuzes maken en artikelen redigeren.’

‘Een nieuw redactiesysteem is altijd even wennen, maar iedereen ziet de voordelen van Pubble: één systeem waarmee we zowel de krant als de website maken. Alle foto’s die we van persbureaus mogen gebruiken, staan erin en ook ons beeldarchief is overgezet. Elke redacteur begint met het maken van verhalen voor de site. De eindredacteur die late dienst heeft, bepaalt wat daarvan bruikbaar is voor de papieren krant. Meestal moeten de verhalen ingekort of juist uitgebreid worden zodat ze goed op de pagina passen.


Dick Vos

Het nieuwe systeem daagt redacteuren extra uit hun verhalen goed en compleet te presenteren met foto’s, tweets, links en filmpjes. Dat scheelt de online- en de eindredactie veel werk, ik kan mij nu beter concentreren op de aansturing van redacteuren. Verder ben ik minder tijd kwijt aan het plaatsen van verhalen in het redactiesysteem. Eerder leverden mensen die thuis of op locatie werken hun artikelen per mail bij de eindredactie aan, nu krijgen redacteuren een linkje waarmee ze zelf hun teksten in het systeem kunnen plaatsen en de juiste lengte kunnen geven.

We werken nog meer met vaste stramienen. Dat scheelt tijd en die tijd kunnen onze beeldredacteuren besteden aan verhalen die extra mogen opvallen en meer aandacht verdienen. Ik werk ruim dertig jaar bij het Nederlands Dagblad en heb de nodige wisselingen van redactiesystemen en websites meegemaakt. In 1985 werkten we nog met typemachines, daarna kwamen de tekstverwerkers en konden redacteuren hun verhalen per telefoon en later per mail doorsturen en nu werkt alles volledig online, met allerlei nieuwe voordelen.’

Nieuwe website biedt veel meer mogelijkheden

Onlineredacteur Robin van Deutekom (31) hoeft niet langer artikelen te voorzien van foto’s, tweets en links. Daardoor houdt ze meer tijd over voor andere digitale projecten. ‘We kunnen op ontzettend veel manieren goede journalistiek leveren.’

‘Alle redacteuren kunnen met het nieuwe systeem hun verhalen compleet afleveren waardoor ik als onlineredacteur geen afbeeldingen, links of tweets hoef toe te voegen. Ik heb dus minder werk.

Dat is fijn, want dat betekent dat ik meer tijd heb voor andere onlineprojecten. We leven in een digitaal tijdperk en ik heb er zin in middelen te bedenken en te maken die daar helemaal bij passen, zoals podcasts en video.


De nieuwe website biedt veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het maken van liveblogs of fotoverslagen. We kunnen op ontzettend veel manieren goede journalistiek leveren. Als onlineredacteuren blijven we verantwoordelijk voor de homepage van de website. Die is veel mooier geworden. Eerder bestond die uit een opsomming van nieuwskoppen met foto’s, nu zie je in één oogopslag de kop, intro en categorie van een artikel. Daarnaast kunnen lezers makkelijk de meest gelezen artikelen en het laatste nieuws vinden. Ook het navigeren door de website gaat veel makkelijker.

De nieuwe site is voor lezers bovendien makkelijker te lezen op tablet en smartphone en dat geldt ook voor de digitale editie.

De homepage passen we meerdere keren per dag aan, afhankelijk van de actualiteit. Daarbij houden we rekening met de identiteit van de krant. Onderwerpen die kenmerkend zijn voor het Nederlands Dagblad krijgen vaak een mooi plekje in de etalage. Vanzelfsprekend krijgt belangrijk of opmerkelijk nieuws voorrang. Bij het maken van die keuzes krijgen we tips van onze marketingafdeling die met allerlei software meet welk soort artikelen goed gelezen wordt. Ik kijk ernaar uit onze verhalen nog beter te presenteren.’

Uitzien naar één systeem dat goed en flexibel is

ICT’er Jaap Meijer (50) ging samen met directeur-uitgever Rinder Sekeris op zoek naar een nieuw redactiesysteem. Op een beurs in Berlijn maakten ze kennis met Pubble. ‘Ze waren irritant goed.’

‘Ons redactiesysteem gaf steeds meer problemen. Daarnaast verandert de behoefte van redacteuren. Iedereen wil flexibel kunnen werken: thuis of op locatie. Omdat we ook meer marketingmogelijkheden wilden, was het tijd voor een nieuw systeem. Samen met directeur-uitgever Rinder Sekeris ben ik naar een uitgeverijbeurs in Berlijn geweest om een nieuwe aanbieder te zoeken die een mooi totaalpakket biedt, inclusief een goed werkende website. Na een tijdje raakten we in gesprek met twee mensen van het Nederlandse softwarebedrijf Pubble. Ze stonden aan een tafeltje en vielen niet echt op, het bedrijf heeft maar tien medewerkers. Rinder merkte op: “Zo’n kleintje kan ook goed zijn.” En inderdaad: ze waren irritant goed.


Dick Vos

De meeste aanbieders van redactiesystemen bestaan al heel lang en verbeteren hun systemen constant. Pubble is helemaal opnieuw begonnen en heeft dus geen last van negatieve erfenissen uit het verleden. Het systeem werkt volledig online. Tot nu toe moesten wij onze servers zelf in de lucht houden, beveiligen en updaten. Nu draait alles ‘in de cloud’ en worden updates automatisch doorgevoerd.

Speciaal voor ons heeft Pubble van alles ontworpen: een mooie digitale editie, een betaalpoort en een plek waar we onze abonnementsvormen aanbieden. Ik kijk ernaar uit vanaf nu met slechts één systeem te werken dat écht goed en flexibel is.’

De best gelezen artikelen extra aandacht geven


Online marketeer Freek Houweling (30) mailt wekelijks een nieuwsbrief naar geïnteresseerden die op de website hun e-mailadres achterlaten in ruil voor vijf gratis artikelen. Het nieuwe redactiesysteem neemt hem werk uit handen.

‘De nieuwe site biedt veel meer mogelijkheden om artikelen mooi te presenteren. Door belangrijke of de best gelezen verhalen (dat houden we bij als marketeers) extra aandacht te geven kun je die tot hun recht laten komen. Ik verwacht dat lezers daardoor langer op de site blijven.


Dick Vos

Iedereen kan elke maand vijf artikelen gratis lezen in ruil voor het invullen van een mailadres. Inmiddels hebben honderdduizend mensen hun mailadres achtergelaten. Die personen proberen we opnieuw te bereiken door wekelijks een nieuwsbrief te sturen met daarin de belangrijkste verhalen.

Het nieuwe systeem waarmee ik de nieuwsbrief verstuur, haalt mij veel werk uit handen.

Eerder moest ik handmatig mailadressen verwijderen van mensen die abonnee zijn geworden, zodat zij de nieuwsbrief niet meer krijgen. Nu gaat dat automatisch, waardoor ik opeens tijd overhoud voor andere projecten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.