Luister naar

Moderne kapellen: Kerk met ‘zwevende doos’

Nieuws
Wereldwijd worden er ook vandaag de dag kerken en kapellen gebouwd. Sommige hebben zo’n bijzondere architectuur dat ze je raken, zoals een goed boek dat kan doen. In deze serie worden enkele bijzondere kapellen uitgelicht. Vandaag: de Apostel Pauluskerk in Foligno.
Arnoud van der Wal
woensdag 19 juni 2019 om 03:00
Het exterieur van de Apostel Pauluskerk in Foligno.
Het exterieur van de Apostel Pauluskerk in Foligno. Arnoud van der Wal

Wie toch al van plan was naar Assisi in Midden-Italië te gaan om de roots van Franciscus te bekijken, doet er goed aan nog twintig kilometer door te rijden naar het stadje Foligno. Daar staat de Chiesa di San Paolo Apostolo, de Apostel Pauluskerk. Deze kerk is gebouwd als teken van wederopstanding in dit door aardbevingen getroffen gebied, waar kerken soms jarenlang gesloten zijn in verband met de veiligheid. Fuksas Architects tekende voor het ontwerp nadat een bisschoppenconferentie een ontwerpprijsvraag had uitgeschreven.

vormgeving

De kerk ziet er vanbuiten uit als een opvallend grote betonnen doos, als een uitgerekte kubus van 30 meter lang, 22,5 meter breed en maar liefst 25 meter hoog. Die hoogte geeft ’s winters weleens wat temperatuurproblemen. Wat haar vanbuiten vooral bijzonder maakt, zijn de onregelmatig verspreide, wat groenig ogende raamvlakken in de witte zijgevels. Beide gevels tellen er vijf. De ramen zijn vierhoekig, met scherpe en stompe hoeken daarin. De achtergevel is blind, maar de voorgevel bestaat tot een hoogte van ruim twee meter uit glas, over de volle breedte, met daarin drie glazen deuren.

Wat binnen zo uniek maakt, is dat daar een tweede witte doos blijkt te zijn, die in de hoge ruimte ‘zweeft’. De wanden van deze doos bevinden zich drie meter naar binnen en drie meter boven de vloer, en ze reiken tot aan het dak. Deze binnendoos vormt de kerkzaal waarin de banken staan. De kerk is in gebruik als parochiekerk. Naast de kerk staat een langwerpig parochiehuis van twee bouwlagen in dezelfde stijl, met dáárnaast een basketbalveld, een moestuin, een boomgaard en een groot parkeerterrein voor de bezoekers.

licht

De ruimten tussen de twee dozen dienen als gangen. Daarin schijnt veel licht doordat er over de volle lengte dakramen zijn aangebracht. De kerkzaal is donkerder, hier zijn maar drie smalle dakramen aanwezig. Aan de zijkanten van de kerkzaal bevinden zich, net als in de buitenmuur, vijf ramen, maar op een andere positie. Brede oplopende en afhellende lichtschachten, in twee van de vier gangen, verbinden de ramen in de buitendoos met die in de binnendoos. Dit zorgt in de kerkzaal voor prachtig oplichtende vlakken. In de gangen geven ze een dynamiek van licht en schaduw.

Wie naar de kerk komt, betreedt een lichte wereld. Het split op de parkeerplaats, het voorplein en de muren van de kerkzaal, zijn alle drie in wit uitgevoerd. Wie naar binnen loopt door de lage glazen pui, laat de buitenwereld en het contact daarmee eigenlijk achter zich en betreedt een nieuwe wereld. Eenmaal binnen, bepalen de enorme hoogte en het drievoudige raam in het plafond je bij de Drie-eenheid. Bij de opening van de kerk maakte de bisschop een verwijzing naar het nieuwe Jeruzalem dat in Openbaring ook als een kubus wordt voorgesteld.

In de kerkzaal hangen, naar het aantal discipelen, twaalf lampen aan lange draden uit het hoge plafond. De gangen zonder lichtschachten tellen er elk zeven. Uiteraard hangt er binnen een kruis met corpus; het is een katholieke kerk. Buiten is het kruis te zien in een sculptuur op het voorplein en in de enorme houten handgrepen op de drie toegangsdeuren links, rechts en in het midden. Het kruis is hiermee voor iedereen tastbaar gemaakt.

gegevens

plaats Foligno, Italië

bouwjaar 2009

architect Fuksas Architects

bouwkosten €3,6 miljoen

meer info nd.nl/apostelpauluskerk

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een ree zwemt door het hoge water van de Maas.

'Opvang dieren bij ramp is ook van belang voor mens'

Wanneer er zich in Nederland een ramp voltrekt, staan hulpverleners paraat om slachtoffers op te vangen. Maar met de hulp aan dieren is het pover gesteld. Stichting Dieren in Rampen wil dat veranderen. 'Laat personeel van dierenambulances meedoen aan rampenoefeningen.'

‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’

Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: 'We doen nu dingen dubbel'

Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.

Angelique en Mario ­Geraeds thuis in Breda op de bank met hun zwangere schoondochter Kimberly Roovers en zoon Stefano.

Kimberly en Stefano wonen straks met hun baby bij zijn ouders: 'Huren was voor mij geen optie'

Werkende jongeren wonen vanwege de krapte op de woningmarkt langer bij hun ouders. Sommigen stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Ook voor Kimberly en Stefano is een eigen huis ‘gewoon niet te doen’.

De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Lees het liveblog over Koningsdag terug • Amalia: in Spanje meer vrijheid van in Nederland • Bezoek aan Emmen ten einde • A10 weer open

Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert Koningsdag. De koninklijke familie deed dat in Emmen. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding.

Rients, Froukje, Johan en Cieka kregen een lintje. 'De Bijbel zegt: niet oordelen, maar helpen'

Achter elk 'lintje' schuilt een verhaal. Dit zijn vier van die verhalen: gewone Nederlanders die zich inzetten voor hun medemens en daarvoor vrijdag koninklijk onderscheiden werden. 'Ik had dit nooit alleen kunnen doen.'