Luister naar

Rotterdammers dromen van groen viaduct

Nieuws
De twee kilometer lange Hofbogen in Rotterdam komen in handen van de Dordtse Dudok Groep. Omwonenden hopen dat het dak van de Hofbogen eindelijk een groen lint door de stad wordt.
Bart Dirks redactie vk
dinsdag 18 juni 2019 om 03:00
Voormalig station Hofplein is tegenwoordig een park.
Voormalig station Hofplein is tegenwoordig een park. Raymond Rutting

Rotterdam

Tussen 1908 en 2010 kwamen de treinen en (later) de metro’s uit Den Haag in Rotterdam aan over de Hofbogen, een viaduct van 179 betonnen bogen. In de bogen zelf zitten werkplaatsen en winkels, kantoortjes en cafés. De sporen en dwarsliggers zijn al verwijderd en op het voormalige station Hofplein is vorig jaar een park aangelegd.

Het rijksmonument werd in 2006 gekocht door een aantal woningcorporaties die inmiddels zijn opgegaan in Vestia en Havensteder. De corporaties zochten naar nieuwe huurders voor de Hofbogen met als focus ‘ambachtelijke maakindustrie’.

Er kwam hippe horeca en een jazzpodium. ‘We kochten het destijds omdat de bogen stonden te verloederen’, zegt Bart Kesselaar, directeur strategie van Havensteder en bestuurder van de verkopende partij Hofbogen BV. ‘Die neergang straalde ook af op de wijken, waar wij veel woningen hebben. We hebben de Hofbogen met veel plezier op een goed niveau gebracht. Het doet wat met wijken en buurten als je ziet dat er wordt geïnvesteerd. Dat heeft positieve effecten op het leven.’

Maar voor Vestia en Havensteder is dit soort commercieel vastgoed geen kerntaak, en daarom werd afgelopen jaar een koper gezocht.

De Dudok Groep, een projectontwikkelaar uit Dordrecht die zich onder meer richt op de herontwikkeling van iconische gebouwen, werd uiteindelijk geselecteerd uit twaalf serieuze gegadigden. Er is niet alleen naar de prijs, maar ook naar de visie gekeken.

‘Wij zijn een ontwikkelende belegger’, zegt directeur Wouter Vos van de Dudok Groep. ‘We investeren ­onder meer in logistiek in de Rotterdamse haven en hebben daarnaast veel karakteristieke beleggingspanden in Dordrecht en Rotterdam.’ Tot het monumentale vastgoed ­behoren de Schiecentrale in het ­Rotterdamse Lloydkwartier en het Groothoofd, een rijksmonument aan het drierivierenpunt Dordrecht.

stadspark

Toen de Hofbogen te koop kwamen, had de Dudok Groep net de gelijknamige Dudok-stadsbrasseries in ­Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Arnhem overgenomen – befaamd vanwege hun appeltaart. ‘Met die kennis gaan we ook hier een mooi horecaconcept neerzetten’, zegt Wouter Vos. ‘Maar de bestaande horeca blijft natuurlijk ook.’

Dudok heeft allerlei plannen om de bogen cultureel en commercieel verder te brengen, maar wil nu eerst en vooral in gesprek met de buurt. ‘We verwachten veel belletjes’, zegt Vos. ‘We willen de discussie en de dialoog opzoeken.’

Die gesprekken zullen zeker ook gaan over het dak – twee kilometer lang en zes meter breed. De buurt droomt al jaren van een langgerekt stadspark. Op de Hofbogen moeten Rotterdammers straks kunnen flaneren, elkaar ontmoeten en moestuinieren. Het dak was van ProRail, maar de gemeente Rotterdam krijgt nu het recht van opstal op het dak.

‘We hopen dat er een levendig en groen dak komt en daar willen wij ook aan meebetalen’, zegt Vos. ‘De wijk zegt terecht: houd de Hofbogen ook een beetje van ons, we willen geen gast in ons eigen gebied worden. Daar houden we rekening mee. We willen niet op het dak zelf gaan bouwen.’

De huidige huurders in de bogen – horeca, ontwerpers, kunstenaars, een dansschool – kunnen blijven zitten. ‘Het moet ook voor de huidige gebruikers betaalbaar blijven’, zegt Vos. ‘Het unieke van de Hofbogen zijn de huidige mensen, die willen we niet wegjagen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.