Direct naar artikelinhoud

AZ bevestigt opnieuw reputatie van cupfighter

Guus Til van AZ, maker van het tweede doelpunt, ontwijkt een tackle van Vitesse-verdediger Karavajev.Beeld VI Images

Voor de zevende keer in de laatste acht seizoenen staat AZ in de halve finale van het bekertoernooi. In eigen huis werd Vitesse simpel met 2-0 aan de kant gezet.

AZ heeft de reputatie van cupfighter opnieuw bevestigd. Voor de zevende keer in de laatste acht seizoenen staat de ploeg van de scheidende coach Van den Brom in de halve finale van het bekertoernooi. In de vrieskou van Alkmaar zegevierde AZ door doelpunten van Stengs en Til eenvoudig met 2-0 over een pover Vitesse.

De cijfers van AZ in de huidige editie van de beker mogen er zijn: vier overwinningen met de doelcijfers 15-0

De cijfers van AZ in de huidige editie van de beker mogen er zijn. Vier overwinningen met de doelcijfers van vijftien voor en nul tegen. Na Alcides (0-6), VVV (2-0), PEC Zwolle (5-0) mocht van Vitesse serieuze tegenstand worden verwacht. Maar de bezoekers uit Arnhem stelden teleur. Het oppermachtige AZ gaat nu strijden voor de derde finaleplaats op rij.

Bekerfinale

Het duel van dinsdag was een herhaling van de bekerfinale van 2017. Die ontmoeting in de Rotterdamse Kuip werd met 2-0 gewonnen door Vitesse door twee doelpunten van Van Wolfswinkel. De spits was er dinsdag niet bij, maar dat gold voor meer spelers. Alleen de AZ-verdedigers Vlaar en Svensson en de Vitesse-middenvelder Foor stonden destijds ook aan de aftrap.

Na die triomf in de eindstrijd werd Vitesse een paar maanden later het lachertje van het nationale bekertoernooi. De ploeg blameerde zich door na strafschoppen te verliezen van de Amsterdamse hoofdklasser Swift. AZ deed het ook vorig jaar goed in de bekerstrijd, al moesten de Noord-Hollanders zich in de finale opnieuw gewonnen geven. Nu ging de winst naar Feyenoord.

Ook in de vorige ronde van de huidige bekereditie had Vitesse de nodige moeite met de amateurs van Kozakken Boys, terwijl AZ resoluut afrekende met PEC Zwolle. Voor het duel van dinsdag gold het thuisspelende AZ als favoriet. In de elf wedstrijden in het eigen Afas Stadion (beker en competitie) verloor de ploeg pas twee keer. Van Willem II en Heerenveen, zondag in Friesland de komende tegenstander.

Steekpass

In de wedstrijd van dinsdag tussen de nummers vier (Vitesse) en vijf (AZ) van de eredivisie domineerde de thuisclub. De opbouw van de bezoekers werd snel verstoord met veel Arnhems balverlies tot gevolg. Tot serieuze kansen leidde het overwicht van AZ aanvankelijk niet. Vitesse-doelman Eduardo moest alleen in actie komen bij een schot van Idrissi, waarna Seuntjens in de rebound van dichtbij naast kopte.

Toch kwam AZ voor rust op voorsprong. Een steekpass van Midtsjo werd door Svensson nog net voor de achterlijn verder getransporteerd naar Stengs. De jonge, talentvolle aanvaller aarzelde geen moment en schoot de bal in een beweging met links voorbij Eduardo. Het was de tweede treffer van Stengs binnen vier dagen. Zaterdag bekroonde hij tegen FC Utrecht een fraaie solo met zijn eerste doelpunt voor AZ sinds mei 2017.

De 20-jarige Amsterdammer gaat steeds meer zijn draai vinden bij de Alkmaarse club. In augustus 2017 liep hij op de eerste speeldag van de competitie in de wedstrijd tegen PSV een zware knieblessure op. Een lange revalidatie volgde en vorig najaar maakte hij zijn rentree in de hoofdmacht van AZ. Inmiddels is hij aan de rechterkant uitgegroeid tot een vaste waarde in de formatie van Van den Brom.

Na de treffer van Stengs moest Vitesse de verdedigende linies verlaten, maar de ploeg van de Russische coach Sloetski (in eigen land tweemaal bekerwinnaar met CSKA Moskou) liep al snel tegen een nieuwe domper op. Na opnieuw balverlies op het middenveld bereikte Idrissi, via de voet van Vitesse-verdediger Clarke-Salter, Til. De aanvoerder verscheen vrij voor Eduardo en verdubbelde via de binnenkant van de paal de Alkmaarse voorsprong.

Lees alles over voetbal in ons dossier.