Direct naar artikelinhoud

Vijf jongens vast voor gefilmde mishandeling Spijkenisse, verdachte bedreigd

Vijf jongens vast voor gefilmde mishandeling Spijkenisse, verdachte bedreigd
Beeld ANP XTRA

Een gefilmde mishandeling van een jongen van vijftien jaar uit Spijkenisse heeft een stroom reacties op sociale media losgemaakt. Volgens de politie reageert ‘heel Nederland’ met afschuw op de beelden. Vijf jongeren zitten inmiddels vast vanwege de mishandeling.

Het slachtoffer werd afgelopen vrijdagmiddag opgewacht in een parkje door een grote groep jongens die hem toetakelden. Op beelden die online veel worden gedeeld, is te zien hoe hij wordt geslagen en geschopt, ook als hij eenmaal op de grond ligt.

Burgemeester Govert Veldhuijzen noemt het voorval afschuwelijk, ook omdat de beelden ervan op sociale media zijn gezet

Wat de aanleiding was of wat er aan het voorval vooraf is gegaan, is op dit moment niet bekend. Wel is duidelijk dat de vijf verdachten, allemaal minderjarig, ook uit het Zuid-Hollandse Spijkenisse komen. Twee meldden zich maandag zelf bij de politie, drie werden opgepakt. De jongens zijn door hun school geschorst. De politie zegt dat met de aanhoudingen een begin is gemaakt in het onderzoek naar de mishandeling. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Voor de mishandeling zitten momenteel vijf jongens vast. Een deel van hen meldde zich zelf op het politiebureau.

Eigen rechter

Burgemeester Govert Veldhuijzen van de gemeente Nissewaard, waar Spijkenisse onder valt, noemt de mishandeling afschuwelijk, ook omdat de beelden ervan op sociale media zijn gezet. Hij waarschuwde eerder bij RTV Rijnmond voor een klopjacht op de daders van de mishandeling. Een van de verdachten publiceerde maandag zélf zijn woonadres op sociale media. “Iedereen bedreigt me, maar niemand doet iets dus hierbij mijn adres”, schreef hij volgens RTV Rijnmond. Het bericht is inmiddels verwijderd. Ook andere adressen van de geweldplegers circuleerden op sociale media. In de wijk De Akkers leidde de mishandeling tot een gespannen sfeer. Voor het huis van een van de verdachten staat permanent een politiewagen. De familie zou zijn ondergedoken. Passanten en buurtbewoners moeten zich op straat legitimeren, meldt RTV Rijnmond.

De politie heeft maandag met het slachtoffer kunnen spreken. De jongen liep een gebroken neus, blauwe plekken en een gescheurd oor op. Het zou naar omstandigheden goed met hem gaan. Bewoners van de wijk Waterland waar de mishandeling plaatsvond, zijn een kaartenactie gestart om de jongen en zijn familie een hart onder de riem te steken. De kaarten en cadeaus zouden inmiddels binnenstromen.

De politie zegt dat de wijkagent en andere toezichthouders van de gemeente Spijkenisse extra rondes maken in de wijk.