Luister naar

Aan de ketting: Binnenkijken in de kluspastorie

Nieuws
Journalisten van het Nederlands ­Dagblad fietsen deze zomer in estafette door Nederland en doen verslag van hun belevenissen.
André Zwartbol André Zwartbol
maandag 16 juli 2018 om 20:50
Aan de ketting: Binnenkijken in de kluspastorie
Aan de ketting: Binnenkijken in de kluspastorie nd

Dit wordt een dijkendag, zo heb ik me voorgenomen. Het is warm en op een dijk zit je wat hoger en vang je meer wind. Hoop ik.

De vrouw die me langs de Lekdijk tegemoet fietst, knijpt met haar ogen. Ik heb geluk en heb de zon in m’n rug. Rechts de uiterwaarden. Twee koeien staan met hun poten in het water. Het gemaaide gras ruikt lekker. De zuring kleurt rood. Na een paar kilometer kom ik bij Fort Everdingen. Carla de fortwachter staat met een vaatdoek in haar hand. Het is weekend geweest en het was druk. ‘Maar eigenlijk is het hier altijd druk’, zegt ze. ‘Er moet rond het fort veel gemaaid worden, we hebben hier een bierbrouwerij en er is een camping.’ Daar staan deze maandagmorgen nog maar twee tenten. ‘De rest is zondag al vertrokken’, vertellen Marjolein Kleine en Arnoud de Vos. Ze zitten op hun knieën de slaapzakken op te rollen. Ze gaan terug naar Drenthe, waar ze wonen. ‘Het was heerlijk hier. Maar, toch ook wat lawaaiig’, zegt Arnoud. Ik kijk hem niet begrijpend aan. Ik hoor alleen grasmaaiers en af en toe een auto. ‘Sorry’, zegt Marjolein, ‘wij zijn in Drenthe nóg meer stilte gewend.’

Ik vervolg mijn route en sla linksaf de Diefdijk op, die tot aan Leerdam loopt. In de dertiende eeuw, toen deze dijk is aangelegd, moest die het water uit het hoger gelegen oosten tegenhouden om de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden te beschermen.

Langs de dijk is van alles te koop. Bakje aardbeien voor een euro. Da’s geen geld.

langs de Linge

Als ik de Hoogstraat in Leerdam binnenrijd, is het erg rustig. Een klok slaat elf uur. Tijd voor een cappuccino bij het terras naast de Grote Kerk. In de haven springt een jongen vanaf een jacht in de Linge. Ik ben jaloers en moet verder. Wat geen straf is. Het is prachtig langs de Linge. Jac en Adrie de Jong genieten op een bankje van het uitzicht over de rivier. ‘Lekker. Je hebt hier altijd een windje.’ Adrie pakt een zak met worstenbroodjes die naast haar ligt. ‘Ja’, zegt ze als ik vraag of ze altijd haar eten meeneemt, ‘we hebben geleerd dat je er op maandag niet op kunt rekenen dat de horeca open is.’

Ik fiets verder. M’n kilometerteller is er inmiddels mee gestopt. Twee kilometer, zo schat ik, voorbij Kedichem ga ik linksaf, richting het voetveer dat me naar Spijk moet brengen. ‘Het is een goede zomer’, vertelt Carolien Westerbeek. Per seizoen zet ze zevenduizend mensen over. Caroliens opa deed dit werk ook al. ‘En zijn vader ook. Sinds in 1960 de brug bij Gorinchem is aangelegd, is dit veer vooral voor toeristen. Dat worden er met al die elektrische fietsen steeds meer.’

Via Spijk steek ik de A15 over en kom op de Waaldijk. Op de stoep van het oude kerkje van Dalem, dat bij Gorinchem hoort, werkt Martien Melissant zich met zijn zoon Noah in het zweet. ‘Ik ben kattenkruid aan het weghalen. Dat is erg hardnekkig spul, dat je alleen met chemische troep weg krijgt’, zegt Martien. Het ziet er doods uit, dus dat lijkt me gelukt.

‘Nee, ik ben geen koster hier. Ik zal je wat leuks vertellen’, zegt hij zichtbaar trots. ‘Wij hebben de pastorie gekocht, hier naast de kerk. Mijn vrouw is burgemeester van Gorinchem en deze pastorie viel nog net binnen de stadsgrenzen. Volgens de wet moet de burgemeester in de eigen gemeente wonen. Vorige week hebben we de sleutel gehad en over zes weken gaan we erin. Wil je eens binnen kijken?’ Nou, dat wil ik wel. Al is het maar om even af te koelen. We lopen door het huis. ‘Je moet er wel “doorheen kunnen kijken”’, zegt Martien. Ik snap wat hij bedoelt. In dit huis moet nog héél veel geklust worden.

aan boord

Ik bedank Martien voor het kijkje in zijn nieuwe huis en rij richting de pont van Gorinchem naar Sleeuwijk. Samen met Robert Snoek (72) stap ik aan boord. Hij heeft net met zijn vrienden op de kade wat zitten leuteren, zoals hij het zelf noemt. ‘Dat doe ik elke maandag, als het mooi weer is.’ Als we aan overkant aankomen, wijst hij me de weg richting Werkendam en Dordrecht.

Ook de laatste kilometers van deze dag gaan grotendeels over de dijk. Een lekker windje staat er nog steeds. Maar als ik vandaag íets geleerd heb, dan is het dat je op de dijk weinig schaduw hebt.

vandaag: André Zwartbol, redacteur

traject:

Leerdam – Heukelum– Spijk – Gorinchem – Werkendam– Dordrecht: 61 km

totaal afgelegd: 401 km

uitspraak van de dag

‘Ik heb een pastorie gekocht, en mijn vrouw is burgemeester.’

nooit geweten

Dat je op dijken zo weinig schaduw hebt.

lekker fietsweer

Warm, maar met de zon in de rug, dus geen ogen knijpen.

glimlach van de dag:

Voor een Drent is ook een rustige plek in Zuid-Holland lawaaiig.

volg de volgende fietser:

Hans-Lukas Zuurman

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.