RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Onrust in Tweede Kamer over vrijlaten moordenaar met enkelband

Beeld © ANP

De VVD, PvdA en PVV zijn ongerust over het besluit van de rechtbank in Breda om de moordenaar van de Tilburger Willy van Wanrooy weer op vrije voeten te stellen.

De 43-jarige veroordeelde man werd vorig jaar ook al vrijgelaten. Hij was toen maanden spoorloos nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Nadat hij weer werd opgepakt, keerde hij terug naar de gevangenis.

Afgelopen donderdag besloot de rechter dat hij de gevangenis weer mag verlaten, onder voorwaarden. Zo moet de man opnieuw een enkelband dragen en mag hij niet in Tilburg komen. Ook moet hij zich melden bij de reclassering en verplicht onder behandeling bij de GGZ.

Rechtbank was kritisch

Volgens het Brabants Dagblad verzette het Openbaar Ministerie zich tegen het besluit van de rechter omdat de man per se niet in een kliniek wil worden opgenomen, wat door de reclassering was geadviseerd. Dat zou nodig zijn om een diagnose te stellen. De man is naar eigen zeggen vorig jaar al onderzocht. Hij wil alleen nog maar ambulant behandeld (buiten een instelling) worden. De rechtbank was het daarmee eens, maar was kritisch: "Als u weer voorwaarden overtreedt, kunt u raden wat onze beslissing gaat zijn.''

ZIE OOK: Zware crimineel moet langer in de gevangenis blijven

Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de rechterlijke uitspraak. Het PvdA Tweede-Kamerlid Attje Kuiken noemt het 'onbegrijpelijk dat iemand straffeloos zijn enkelband kan doorknippen en vervolgens weer zo de maatschappij wordt ingestuurd'.

'Niet uit te leggen'

Volgens haar is dit ook niet uit te leggen aan familie en nabestaanden van het slachtoffer. Verwijzend naar de moord op Anne Faber zegt ze: "Er lijken geen lessen uit eerdere zaken te worden getrokken. Je wil er zeker van zijn dat er niet opnieuw slachtoffers vallen en dat daders hun straf niet ontlopen. Ik zal de minister om opheldering vragen. Zeker omdat ik begrijp dat er ook nog een andere strafzaak tegen hem loopt. Daarom is dit helemaal idioot."

Gidi Markuszower (PVV): "Dit is verschrikkelijk! Eerst een krankzinnig lage straf. Een moordenaar die binnen 5 jaar weer vrij rond loopt. Wat een schande. En vervolgens knipt die moordenaar zijn enkelbandje los. Waar is de Minister van Justitie & Veiligheid mee bezig?" Volgens Markuszower ondermijnt de rechter met zijn uitspraak de rechtstaat en zou hij ontslagen moeten worden.

Aanscherping beleid

Binnen regeringspartij VVD wordt erop gewezen dat in het regeerakkoord is afgesproken de vervroegde invrijheidsstelling aan te scherpen. Ook wil het liberale Kamerlid Van Oosten het doorknippen van de enkelband strafbaar stellen. In de huidige wetgeving wordt het onttrekken aan staatstoezicht niet apart strafbaar gesteld.

Van Oosten wil daar een einde aan maken. En hij krijgt daarvoor steun van zijn PvdA collega. "Ja, dat voorstel steunen wij. Net zoals wij vinden dat enkelband knippen meteen moeten leiden tot terug in gevangenis en geen aparte toetsing door de rechter”, aldus Kuiken.

Meer op rtlnieuws.nl:
VVD wil veelpleger zwaarder straffen: 'Drie keer de fout in, drie keer volle straf'