Direct naar artikelinhoud

Justitie sluit niet uit dat steekincident in Den Haag terroristische achtergrond had

Politie op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag, waar een man met een mes drie mensen verwondde.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Malek F. ervan dat hij mogelijk uit terroristische motieven op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak in Den Haag. 

In het onderzoek naar de Syriër is een Facebook-post gevonden waarin hij schrijft dat ‘ongelovigen moeten lijden’. Eerder werd bij de politie een anonieme melding gedaan over F., met de waarschuwing dat hij een terroristische daad aan het beramen zou zijn. De politie zoekt nog naar degene die deze Engelstalige schriftelijke melding deed.

Tijdens de zitting zal het OM vragen of F. ter observatie kan worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum

Volgende week maandag komt de 32-jarige F. voor het eerst voor de rechter, in een niet-inhoudelijke pro formazitting. Hem worden drie pogingen tot moord dan wel doodslag ten laste gelegd. Daarnaast wordt F. ervan verdacht dat hij op de dag dat hij drie mensen neerstak, ook twee mensen heeft bedreigd met zware mishandeling.

Tijdens de zitting zal het OM vragen of F. ter observatie kan worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Het is nog onduidelijk of de verdachte zelf bij de zitting aanwezig zal zijn.

In de nasleep van het steekincident vlakbij station Hollands Spoor, kreeg burgemeester Pauline Krikke fikse kritiek van de Haagse gemeenteraad.

Volgens zijn advocaat Job Knoester had F. geen terroristisch motief. De Syriër stond voor zijn daad bekend als ‘verward’. Op het moment dat de anonieme melding binnenkwam, verbleef hij in een ggz-instelling van Parnassia. Zijn familie overweegt aangifte tegen Parnassia, omdat die vindt dat de kliniek hem niet had mogen laten gaan.

In de nasleep van het steekincident vlakbij station Hollands Spoor, kreeg burgemeester Pauline Krikke fikse kritiek van de Haagse gemeenteraad. Direct na de steekpartij had zij gezegd dat F. bij de gemeente alleen bekend was vanwege verward gedrag. Critici vonden dat zij zo een terroristisch motief uitsloot. Later bleek dat de anonieme melding over F. door ‘een menselijke fout’ niet bij haar terecht was gekomen.

Lees ook:

Waarom kon Malek F. na een gedwongen opname gewoon weer naar huis?

De broer van de Syrische vluchteling die op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak in Den Haag, wil aangifte doen tegen ggz-instelling Parnassia. Die zou tekort zijn geschoten in de hulp bij de psychische problemen van de dader. Drie vragen over de ggz-behandeling van Malek F.