Luister naar

Hyves, Facebook oude stijl

Nieuws
MS Dos, Hyves, een modem, wie kent het nog? In de computerwereld verandert alles snel. Wat gisteren populair was, is vandaag alweer vergeten. In deze serie blikken we terug. Met vandaag Hyves, het populairste sociale medium van Nederlandse makelij.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
maandag 16 juli 2018 om 03:00
De dansende bananen, de populairste emoticon van Hyves.
De dansende bananen, de populairste emoticon van Hyves. nd

‘Als jij mij een krabbel stuurt en een respect geeft, doe ik dat ook bij jou.’ Het lijkt geheimtaal, maar iedereen die een account op Hyves heeft gehad, weet waar het om gaat. Hyves is een Nederlands sociaal medium dat eind 2004 ontstond. Een jaar later werd het immens populair in Nederland; bijna elke week verdubbelde het ledenaantal.

Je kunt Hyves het beste vergelijken met Facebook – ironisch genoeg de concurrent tegen wie Hyves later het onderspit zou delven. Op Hyves konden mensen een profiel aanmaken met persoonlijke informatie. Je kon een profielfoto instellen, je eigen pagina een mooi kleurtje geven en reacties achterlaten bij anderen, met lekker veel smileys. Waar je foto’s en berichten nu vaak een ‘like’ geeft, was dat bij Hyves een ‘respect’. Lekker Nederlands!

Tijdens Hyves ontstond ook de kritiek op sociale media. Er werd te veel tijd aan besteed, zo stelde men, en gebruikers deden zich te goed voor. De laatste stelling wordt enigszins bekrachtigd door een van de bekendste Hyves-termen: R + R = back. Geen wiskundige formule, maar een soort uitruil van erkenning. Het betekent ongeveer: als jij mijn foto een respect geeft en een reactie achterlaat, kun je van mij hetzelfde verwachten. Want hoe meer reacties en respects, hoe populairder je leek.

Naast de reacties onder berichten en foto’s kon je andere gebruikers op Hyves ook een krabbel sturen. Dat is een bericht dat op de pagina van de ander verscheen. Door de opkomst van Facebook kreeg Hyves het in 2010 lastiger. De site werd in 2013 met veel verlies opgeheven door toenmalige eigenaar TMG. Er bleef nog één variant over, die nog steeds bestaat: Hyves Games. Daar kunnen mensen spellen tegen elkaar spelen.

kantoorgrap

Vijf jaar later – dat is erg lang in het digitale tijdperk – is Hyves echter populairder dan ooit. Het is cult geworden, nostalgie. Dat besefte ook Taco Potze (34). Hij is medeoprichter van Open Social, een bedrijf dat ‘onlinecommunities’ maakt. Begin april bouwde hij een eenvoudige website die veel van Hyves weghad: hyvesisterug.nl. ‘Het was een kantoorgrap’, vertelt hij. ‘Maar de grap sloeg wel aan. Op een gegeven moment hadden we 100.000 bezoeken per uur.’ Veel mensen dachten echt dat Hyves terug was, zegt Potze. ‘Onze website kon die hoeveelheid mensen niet aan. We hebben nog met een investeerder gesproken om te kijken of we de site in de lucht konden houden, maar dat liep op niets uit.’

Potze denkt dat de populariteit van Hyves te maken heeft met de tijd waarin we leven. ‘Je merkt in de maatschappij een tegenreactie op globalisering. Dat heeft mensen bevreemd, wat je bijvoorbeeld terugziet in Brexit en Trump. Voor veel mensen is Facebook te groot, onpersoonlijk en snel. Het is een Engelse website, je hebt geen controle over je privacy. Mensen hebben behoefte aan een kleine, simpele omgeving. Dat geldt voor het echte leven, maar ook digitaal.’

tien miljoen gebruikers

Hyves werd in 2004 opgericht door Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen. Op het hoogtepunt had Hyves ongeveer zeven miljard bezoeken per jaar van zo’n tien miljoen gebruikers. Die kwamen vooral uit Nederland, maar ook uit enkele buitenlanden. Van Hyves werd zelfs een werkwoord gemaakt: hyven. Dat werd in 2010 opgenomen in het Van Dale woordenboek.

Op 1 november 2010 werd Hyves overgenomen door de Telegraaf Media Groep. Voor de website werd 43,7 miljoen euro betaald.

Door dalende bezoeken en ledenaantallen, werd op 2 december 2013 de stekker uit Hyves getrokken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het nieuwe regeerakkoord moet goed nieuws zijn voor de meeste Spakenburgers, gezien hun stemgedrag. ‘Ze proberen in ieder geval tijdelijk te stoppen met het toelaten van nieuwe asielzoekers - daar sta ik achter.’

De PVV won ruim in Bunschoten-Spakenburg. Wat vinden inwoners van het regeerakkoord? 'Perfect!'

In het christelijke dorp Bunschoten-Spakenburg wonnen de coalitiepartijen overtuigend. Maar niet iedereen gelooft dat het nieuwe kabinet ook zal leveren. ‘Ik kijk nog even de kat uit de boom.’

De toegangsweg naar camping De Gronselenput staat onder water. Campinggasten is gevraagd hun kampeerplek in het Limburgse dorp Etenaken te verlaten om dreigende wateroverlast.

Wateroverlast in België en Limburg lijkt voorbij; geëvacueerden en campinggasten keren terug

De wateroverlast als gevolg van hevige regenval in zowel Belgisch als Nederlands Limburg lijkt voorbij. Ook in de provincie Luik zijn geen waarschuwingen meer van kracht.

Moslims praten met elkaar voor de Sultan Ahmet Moskee in Zaandam. ‘Linksom of rechtsom, deze moskee zal altijd blijven bestaan.’

Wat vinden moskeebezoekers van het nieuwe kabinet? 'We worden in het nauw gedreven'

De PVV, de partij van de ‘kopvoddentaks’, gaat regeren. Hoe kijken moskeebezoekers in Zaandam naar het hoofdlijnenakkoord? ‘Wij voelen elke dag dat we minder voorstellen dan de Nederlanders.’

Felicia Vizi (72) en stiefvader Hans van Kessel (73) wonen samen met dochter Danielle Lako (37), schoonzoon Kees de Schepper (41) en kleindochters Vika (2) en Lili (4 weken).

Drie generaties onder één dak: een mooie oplossing voor het woningtekort. Maar zo gemakkelijk gaat het niet

De hele familie onder één dak heeft vele voordelen op de overspannen huizenmarkt. Toch loop je nog tegen allerlei regels aan als je met je (schoon-)ouders een huis wilt kopen.

Het strijkkwartet plaatste na de annulering een bericht op Instagram: ‘capitulatie voor pesterij en terrorisme’.

Het Jerusalem Quartet mag zaterdag toch optreden in het Concertgebouw

Het Concertgebouw laat één van de eerder afgelaste concerten van het Jerusalem Quartet alsnog doorgaan. De Amsterdamse concertzaal zei eerder de veiligheid van musici, bezoekers en personeel niet te kunnen garanderen.

Het OVV-rapport over Voorschoten.

OVV: veiligheid bij spoorwerk moet beter

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid.