Terug naar de krant

Frans voetbalfeest ontaardt op meerdere plekken in rellen

Leeslijst artikel

Op de Champs-Elysées in Parijs hebben relschoppers vernielingen aangericht. Ook in andere Franse steden liep het voetbalfeest uit de hand.

Leeslijst

Uren nadat Frankrijk de wereldtitel behaalde en een enorm feest losbarstte in Parijs en andere Franse steden is de sfeer op sommige plekken flink omgeslagen. Op de Champs-Elysées hebben relschoppers vernielingen aangericht en tenminste één winkel geplunderd: de Publicis Drugstore. Ook gooiden ze met stenen en andere projectielen.

Momenteel charges in de buurt van de Champs-Elysées: dronken feestgangers plunderen.

#ChampsÉlysées, un kiosque détruit et pillé… #FRACRO #Racailles pic.twitter.com/ceeRoJPQqn

De oproerpolitie greep niet direct bij de eerste ontsporingen in, maar zette later traangas en waterkanonnen in om de Champs-Elysées leeg te vegen. Ook op andere plekken in Parijs was het zondagavond onrustig en werden auto’s vernield. De meeste relschoppers waren dronken en verhulden zich onder capuchons.

Champs-Elysées zijn inmiddels vrijwel leeg. Gendarmerie en CRS gebruiken na traangas nu nog vooral waterkanonnen.

De Champs-Elyées waren tijdens en na de WK-finale afgesloten voor auto’s en waren volgestroomd met supporters. Ook bij de Eiffeltoren volgden zo’n 90.000 fans op grote schermen de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Kroatië.

Incidenten elders

Ook uit onder meer Lyon, Marseille en Grenoble kwamen berichten dat de feesten werden ontsierd door incidenten. In Lyon zijn brandjes gesticht, vonden confrontaties plaats tussen de politie en dronken supporters en is een vrachtwagen van de gemeente deels vernield. In Marseille zijn tien relschoppers gearresteerd.

#Lyon #Fiersdetrebleus Tension rue de La Barre entre la police et des supporters trop enthousiastes.Un camion de la ville a été endommagé. pic.twitter.com/hfHHMnjkOm

Bij Nancy zijn volgens persbureau AFP drie kinderen ernstig gewond geraakt, nadat ze werden aangereden door een feestvierende motorrijder.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in