De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Smartengeld invalide geldloper
Vergoeding na 9
jaar procederen

Van onze correspondent

   
 

GRONINGEN - De 30-jarige Arjan van der Laan die in 1992 als geldloper bij een gewapende overval in Groningen door zijn hoofd werd geschoten heeft na negen jaar procederen de rechtszaak om een schadevergoeding tegen waardetransporteur Brink's Nederland gewonnen.

Het gerechtshof in Amsterdam acht het in Houten gevestigde geldtransportbedrijf aansprakelijk omdat ten tijde van de overval essentiële veiligheidsmaatregelen achterwege waren gelaten.

Door steevast week in week uit op hetzelfde tijdstip donderdagmiddag om twee uur bij supermarkt de Nieuwe Weme in Groningen geld op te halen, maakte Brink's het eventuele overvallers wel heel erg makkelijk, aldus het gerechtshof.

Arjan van der Laan, destijds door zijn werkgever CSU gedetacheerd bij Brink's Nedlloyd, had geen schijn van kans toen hij op de oudejaarsdag van 1992, een donderdag, om twee uur met een geldkoffer de supermarkt aan de Rijksstraatweg uitliep. Hij werd in de hal opgewacht door een overvaller die was vermomd met een blonde pruik en die zonder pardon en van korte afstand voor de ogen van het winkelend publiek Van der Laan een kogel in zijn hoofd schoot. Terwijl de jonge geldloper zwaar gewond neerviel ging de gangster er vandoor. Hij ontfutselde de op de grond liggende Arjan de geldcassette en schoot nog een keer in de lucht. Omdat de glazen deuren niet snel genoeg opengingen stormde de schurk dwars door het glas naar buiten waar hij bij een handlanger achter op een bromfiets sprong en verdween.

Terwijl doktoren in het Academisch ziekenhuis vochten voor het leven van de toen nog 21-jarige geldloper openden vijftien rechercheurs de jacht op de overvaller. Twee weken later werd de 21-jarige G.D. uit Groningen met een aantal handlangers in de boeien geslagen. D. werd tot negen jaar cel veroordeeld. Hij bleek lid van een bende die SNS-banken had beroofd. De andere bendeleden onder wie twee vrouwen kregen langdurige vrijheidsstraffen. De leider van de bende moest tien jaar achter de tralies.

Arjan van der Laan raakte blijvend invalide en heeft volgens zijn advocaat mr. J. Venema uit Emmen nu recht op een schadevergoeding van ruim een miljoen gulden. Of Brink's tegen de beslissing van het gerechtshof beroep aantekent was gisteren nog niet bekend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.