Account
Logo
Zoeken
18.6 °C
Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

do 2 mei 2024, 14.25 uur

LEEUWARDEN - Een huisarts werd vorig jaar ongeveer een half jaar lang lastiggevallen door een 33-jarige vrouw. De vrouw dook zelfs op bij de woning van de huisarts. Ze bestookte de dokter uit Oosterwolde verder met dreigende en seksueel getinte emailberichten.

Mail aan huisarts

De vrouw, ook woonachtig in Oosterwolde, werd donderdag wegens stalking, vernieling - ze had ruiten van de huisartsenpraktijk vernield - en bedreiging veroordeeld een celstraf van tot twee maanden, plus vier maanden voorwaardelijk. In de maanden juni tot begin november vorig jaar viel de Oosterwoldigse de huisarts talloze malen lastig.

285 emails

In de maanden juni tot begin november vorig jaar viel de Oosterwoldigse de huisarts talloze malen lastig. Ze bestookte de arts met in totaal 285 emails, met bedreigende, beledigende en seksueel getinte teksten. En ze had tot twee keer toe aangebeld bij de praktijk. Bij de privéwoning van de huisarts had ze ook aangebeld, was ze door de tuin gelopen en had ze door de ramen naar binnen gegluurd.

"Vervelende en indringende" gebeurtenissen

Aan een andere arts had de vrouw een mail met Arabische teksten en afbeeldingen van jihadisten gestuurd. Op 7 oktober had ze de ruiten van de schuifpui van de praktijk ingegooid. Stuk voor stuk "vervelende en indringende" gebeurtenissen, vond de officier van justitie.

De officier vond het zorgwekkend dat de vrouw een dag na een zogeheten stopgesprek met de politie niet was opgehouden en wederom bij de woning was gesignaleerd.

Geen crisisopname

Ze werd meteen aangehouden, daarna zou het rustig zijn gebleven. De vrouw wilde niet met de reclassering praten. Na een beoordelingsgesprek concludeerde de GGZ dat de vrouw weliswaar psychotisch was, maar niet in die mate dat er een crisisopname zou moeten volgen. Zowel de officier als de rechter hielden er rekening mee dat de Oosterwoldigse in ieder geval enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was.

"Dit gedrag is absoluut niet normaal"

Het weerhield de officier er niet van om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden - plus vier maanden voorwaardelijk - te eisen, met een proeftijd van drie jaar. De rechter nam de eis over.

"Dit gedrag is absoluut niet normaal. Mensen die in de zorg zitten moet je beschermen tegen dit soort mensen", zei de rechter aan het einde van de zitting. De vrouw draait op voor het herstel van de kapotte ruiten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Slimme oplossing voor omgewaaide containers

Slimme oplossing voor omgewaaide containers




regionaal nieuws

Maximale werkstraf en rijontzegging voor dodelijke aanrijding

Maximale werkstraf en rijontzegging voor dodelijke aanrijding






Poll: Als er een AZC in Dokkum komt. Wat is de beste plek?

Watertorenbuurt  
33.7%
Kalkhuisplein  
10.5%
Trije Terpen  
55.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!