Time is een grote speler op de fietspedalen markt. Voor ieder type sportieve fiets hebben ze wel een geschikt pedaal in de collectie en dan ook nog eens in diverse prijsklassen. Die grote collectie is flink onder handen genomen. Tijd om het nieuwe XPRO 12 SL racepedaal aan je voor te stellen en de rest van de collectie op een rij te zetten.

Time racepedalen

Time heeft een hele serie pedalen voor op de racefiets. Van topmodel XPRO 12 SL, via de XPRO 12, XPRO10 tot aan de XPRESSO 6 en XPRESSO 4.

XPRO 12 SL

De XPRO 12 SL is het nieuwe topmodel in de range racepedalen. Hier zie je de profs mee rijden. Gemaakt met een holle titanium as, aan body van carbon en met ceramische lagers. De carbon veer is verstelbaar waardoor je de in- en uitklikspanning kunt aanpassen. Een XPRO 12 SL pedaal weegt slechts 87,3 gram. Een set, inclusief plaatjes komt op 259 gram. Lichter ga je het niet vinden. De balans is ook een tikje aangepast waardoor het pedaal nu beter ‘klaarstaat’ om in te klikken. Het contactoppervlak is vergroot naar 725mm2 (700 bij de XPRESSO modellen). En zoals je gewend bent wordt er nog steeds gewerkt met het ICLIC plaatjes systeem en staat het pedaal in de ‘pre-open’ stand bij het inklikken. Ben je zwaarder dan 90 kilo? Dan raad Time je aan om niet voor de pedalen te kiezen.

Bijzonder is dat je kunt kiezen uit drie aslengtes, waarmee je in principe de ‘stance factor’, zoals Time dat noemt, zelf kunt bepalen. Dit is de afstand van het midden van het ene pedaal tot het midden van het andere pedaal. De aslengtes waar je uit kunt kiezen zijn: narrow, regular, of wide (51, 53, 57mm). Aanbeveling voor welke aslengte je nodig hebt geven ze niet. Het is persoonlijk en je zou dat of zelf moeten uitvogelen, of door een goede bikefitter moeten laten bepalen.

XPRO 12 & 10

De XPRO 12 lijkt erg op de SL, maar heeft geen holle as. Ietsje zwaarder dus en nog steeds een maximum rijdersgewicht van 90 kilo. De XPRO 10 heeft een holle stalen as en normale lagers.

De specs van het drietal:
XPRO 12 SL, 87 gram, €490,-
XPRO 12, 93 gram, €340,-
XPRO 10, 113 gram, €180,-

XPRESSO 6 & 4

Tot slot is er nog de Time XPRESSO serie. Met body van composiet voor de XPRESSO 6. Die heeft ook een rvs plaatje op de body, dat ontbreekt op de 4. Beide pedalen hebben een sterke stalen as en de overige technieken zijn gelijk aan die in de XRPO serie. Dus ook in de XPRESSO vind je een verstelbare carbon veer en het ICLIC systeem.

XPRESSO 6, 115 gram, €105,-
XPRESSO 4, 115 gram, €70,-

Time offroad pedalen

Ook voor de mountainbike, gravelbike en cyclocross fiets biedt Time een uitgebreide selectie pedalen.

SPECIALE 12 & 10

De Time SPECIALE 12 is het topmodel voor op de mountainbike. Dit pedaal is er in twee maten, waarbij de Large (69x90mm) voor downhill en enduro gemaakt is en de Small (64x80mm) voor trail of enduro. Dit pedaal is licht, geeft veel steun en heeft een titanium as gecombineerd met een geanodiseerd aluminium platform. De veer is instelbaar en het bekende ATAC systeem is gebleven. De pedalen komen inclusief een set schoenplaatjes.

De SPECIALE 10 is het meer betaalbare broertje van de 12. Met dezelfde maten, alleen is de as nu van een staal ipv titanium. Het maakt dit pedaal ietsje zwaarder. Het platform is er in drie kleuren, Purple, Raw, Dark Grey.

SPECIALE 12, 180 gram (L)/ 175 gram (S), €390,-
SPECIALE 10, 202 gram (L)/ 197 gram (S), €200,-

ATAC XC 12, 10 en 6

De ATAC XC 12 is het lichtste off-road pedaal van Time, ook prima geschikt voor op de gravelbike en cyclocrosser. Je voet heeft veel vrijheid, wat prettig is voor je knieën. Het design is ‘self-cleaning’, dus ook bij veel grind en modder blijft het inklikken een makkie. Uiteraard is de veerspanning instelbaar. De as is van titanium en de body van carbon.

De ATAC XC 10 is het meest verkochte pedaal voor competitieve renners vanwege het lage gewicht en de fijne ergnonomie. Een carbon body in combinatie met een holle stalen as maakt dit pedaal licht, maar toch stevig.

De ATAC XC 6 is een prima optie als je meer om prijs dan om gewicht geeft. Met een stalen as, een body van composiet en een instelbare veerspanning.

ATAC XC 12, 120 gram, €330,-
ATAC XC 10, 140 gram, €165,-
ATAC XC 6, 150 gram, €100,-

MX 6 & 4

De MX serie is het offroad pedaal met een platform. Voor ieder soort mountainbiken. Het ATAC systeem maakt inklikken erg makkelijk, dit heeft zich al jaren bewezen. Door de plaatjes links en rechts te wisselen wijzig je de hoek waarin je kunt uitklikken (13º of 17º). De MX 6 komt met een holle as van staal, die in de MX 4 is massief.

MX 6, 190 gram, €105,-
MX 4, 192 gram, €75,-

Time schoenplaatjes

De ATAC 13/17° schoenplaatjes werken met alle TIME mountain pedalen. De plaatjes worden meegeleverd bij alle pedalen met een modelnummer van 6 of hoger. Afhankelijk van hoe je de plaatjes monteert klik je los van 13 of bij 17 graden. Monteren gaat met twee boutjes, dit past in principe op iedere off-road schoen die is voorbereid op klikpedalen.

ATAC EASY 10°
De ATAC EASY 10° klikt al uit bij tien graden, deze wordt meegeleverd bij de level-4 modellen.

ICLIC FLOAT

TIME’s ICLIC Float schoenplaatjes zijn voor de XPRO en XPRESSO pedalen. Met veel bewegingsvrijheid, ze leveren +/-5° angulaire beweging en +/-1.25mm laterale vrijheid. Door de plaatjes te wisselen van links naar rechts pas je de pedal stance aan, meer of minder richting de cranks met je schoen. Dankzij het Bi materiaal zijn ze ook behoorlijk goed bestand tegen een wandelingetje naar het terras. De plaatjes worden bij iedere pedaalset meegeleverd.

ICLIC FIXED

Tot slot is er nog de ICLIC FIXED, alleen los te koop. Dit is een zero-float schoenplaatje, die alle bewegingsvrijheid weghaalt. Geschikt voor alle schoenen met het drie-gaten systeem. Er wordt bovendien een shim meegeleverd voor schoenen met sterk gebogen zolen.

Meer info: sram.com/en/time-sport