Onder extreme omstandigheden heeft de Brit Stephen Williams (Israel Premier Tech) woensdag de 88e editie van de Waalse Pijl gewonnen op de top van de Mur de Huy voor Kevin Vauquelin (Arkea – B&B Hôtels) en Maxim Van Gils (Lotto Dstny). Bij de dames pakte Kasia Niewiadoma de winst voor Demi Vollering en Elisa Longo Borghini.

Winterse omstandigheden

In extreme weersomstandigheden (sneeuw, hagel, regen, wind) won de Brit de Waalse Pijl op de top van de Mur de Huy. Hij versloeg Kevin Vauquelin (Arkea – B&B Hôtels) en Maxim Van Gils (Lotto Dstny). Veel kanshebbers haakten vroegtijdig af door het erbarmelijke weer.

Het leek er nog even op de Williams net te vroeg geparkeerd zou komen te staan, maar hij hield stand tot over de streep. Daarmee werd hij de eerste Brit die de Flèche Wallone wint.

Stephen Williams, Kevin Vauquelin en Maxim Van Gils op het podium van de Waalse Pijl 2024 (foto’s Cor Vos).

Favorieten gelost

Dylan Teuns, Tom Pidcock, Mattias Skjelmose en Marc Hirschi, van tevoren genoemd als grote kanshebbers bij afwezigheid van Tadej Pogačar, Mathieu van der Poel en Primož Roglič, zaten er in de finale al niet meer bij. Een extra reden om de overwinning van Stephen Williams het etiket heroïsch mee te geven.

Niewiadoma wint in de kou

Bij de dames was het ook spannend tot het eind. Demi Vollering reed bijna de hele laatste klim voorop, maar de steilste meters van de Muur van Huy bleken toch teveel van het goede. De Poolse Kasia Niewiadoma ging haar voorbij en won daarmee haar eerste Pijl. De Italiaanse Elisa Longo Borghini pakte de derde plaats op het podium. De dames finishten pas om zes uur, het was ondertussen zo koud dat de damp uit hun monden kwam in de laatste klim. Bizarre omstandigheden, petje af voor alle renners die vandaag de finish haalden!