Bij afwezigheid van de toppers Tadej Pogačar en Mathieu Van der Poel is er een grote kans voor een handvol kanshebbers om te winnen op de top van de Chemin des Chapelles en daarmee de Waalse Pijl op hun naam te schrijven. Tom Pidcock, Tiesj Benoot, Marc Hirschi en Benoît Cosnefroy hebben allemaal een kans.

Flèche Wallone 2024

Naast deze twee grote afwezigen, zijn er andere omstandigheden die het veld vrijmaken van de grote toppers in de 2024 editie van de Flèche Wallone. Met name de valpartijen in de Ronde van het Baskenland zijn hier debet aan. Primož Roglič, gemummificeerd, geeft de voorkeur aan de behandeling van zijn verwondingen, terwijl Remco Evenepoel zijn rechterarm in een mitella heeft, met een gebroken sleutelbeen en schouderblad. Dus als de grote mannen er niet zijn…

Licht aangepast parcours

Er zal een handvol kanshebbers zijn om te koersen tussen voormalige winnaars Marc Hirschi en Dylan Teuns, de mannen in vorm die al dicht bij de overwinning zijn gekomen, Mattias Skjelmose (2e hier vorig jaar), Tiesj Benoot (7e) en Benoît Cosnefroy (2e in 2020).

Weten hoe je je inspanningen moet beheren, aanvallen op het juiste moment en vooral niet te vroeg, is een essentieel ingrediënt om de Chemin des Chapelles te overleven. De route is dit jaar enigszins aangepast om de 40e finish op de Mur de Huy te vieren. De organisatoren hebben een vierde passage toegevoegd, maar ze hebben ook de Cherave klim uit de lus gehaald, waardoor alleen de Ereffe klim overblijft. De moeilijkheidsgraad wordt dus niet echt verhoogd, maar deze nieuwe route zou vluchters iets meer vrijheid kunnen geven voor in de laatste ronde.

Tom Pidcock (GBR, 24, Ineos Grenadiers)

In navolging van zijn overwinning op zondag in Amstel, lijkt de Brit klaar voor een herhaling. Dankzij zijn natuurlijke explosiviteit en het vertrouwen dat hij heeft herwonnen op de Limburgse wegen, bevindt hij zich in een ideale positie voor de twee Ardennenklassiekers van deze week, te beginnen met de wedstrijd van vandaag. Zijn 6e plaats in 2021 maakte al duidelijk dat dit een wedstrijd voor hem is. Zijn terugtrekking uit de Ronde van het Baskenland in de eerste etappe stelde hem uiteindelijk in staat om zichzelf te sparen voor het einde van het voorjaarsklassiekers seizoen. Hij zal een volledig toegewijd team hebben om hem in de finale te lanceren.

Tiesj Benoot (BEL, 30, Visma Lease a Bike)

Hoewel de Belg maar weinig heeft gewonnen in zijn carrière (vier overwinningen in tien jaar), is hij de afgelopen weken ontlast van zijn gebruikelijke verantwoordelijkheden bij afwezigheid van zijn kopmannen Wout Van Aert en Christophe Laporte in de Vlaamse klassiekers. Hij is een onvermoeibare renner, die sinds eind maart en de E3 Classic op kop rijdt en sinds de Ronde van Vlaanderen aan kracht lijkt te winnen. Derde in de Amstel, hij lijkt nog steeds genoeg kracht te hebben om deze week een prestigieuze overwinning te pakken. Het profiel van de Waalse Pijl is in zijn voordeel en zijn 7e plaats vorig jaar, slechts drie seconden achter de ongenaakbare Tadej Pogačar, is een duidelijk teken. Dit zou zijn jaar kunnen worden.

Mattias Skjelmose (DAN, 23, Lidl-Trek)

De Deen komt naar de Ardennen in bijna perfecte conditie. Zijn voorbereiding was top, met twee grote blokken in Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland. Derde in Frankrijk en vierde in Spanje, hij is erin geslaagd om geduldig te blijven door slimmer en vooral minder intensief te koersen (10 wedstrijddagen minder dan in 2023). Zijn tweede en negende plaats op de Mur de Huy en Luik vorig jaar hebben hem een duidelijker beeld gegeven van zijn doelstellingen en van de klassiekers die hij kan toevoegen aan zijn palmares op slechts 23-jarige leeftijd.

Dylan Teuns (BEL, 32, Israel Premier Tech)

Met zijn 32 jaar heeft de Belg zich eindelijk weer gericht op de eendagsklassiekers. Zijn overwinning in de Waalse Pijl in 2022 was een keerpunt in zijn carrière, na zijn ritzeges in de Tour in 2019 en 2021. Zijn start van het seizoen bevestigt zijn grote ambities, met een lichter programma en slechts dertien koersdagen. In het heetst van de strijd in de Ronde van Vlaanderen (8e), vervolgens in de Flèche Brabançonne (2e), die meer in overeenstemming is met de kenmerken van de Ardense klassiekers, komt hij aan in ideale omstandigheden na een dag in de schaduw in de Amstel op zondag (15e).

Marc Hirschi (SUI, 25, UAE Emirates)

Marc Hirschi is geen onbekende in de Waalse Pijl, hij won in 2020. En hoewel hij sindsdien niet echt meer op de radar is geweest, is de vitaliteit van de Zwitser de laatste tijd duidelijk zichtbaar. Waar hij vorig jaar de rol van ploegmaat speelde, met name met Tadej Pogačar, is hij dit keer ambitieuzer en dus ondernemender. Naast zijn 2e plaats op de Amstel zondag, is het zijn gevoel voor timing dat zijn rivalen aan het denken kan zetten. Hij heeft het vermogen om op het meest geschikte moment aan te vallen.

Benoît Cosnefroy (FRA, 28, Decathlon-AG2R La Mondiale)

Winnaar van de Flèche Brabançonne vorige week, de renner uit Normandië is momenteel in de wolken. Hij werd vier jaar geleden al tweede op de top van Huy en is de beste Franse kaart deze woensdag, dankzij zijn ervaring op deze zeer speciale finale. Met al vier overwinningen dit seizoen is hij vol vertrouwen en aarzelt hij niet om kleur te bekennen. Zijn intelligentie, perfecte gevoel voor plaatsing en kennis van deze klassiekers maken hem een echte kanshebber voor de overwinning. Hoewel hij beter had verwacht van zijn 16e plaats op zondag bij Amstel, blijft hij gefocust op zijn doel.