fotoserie

Drie decennia
Oekraïense strijd

Door de ogen van fotograaf Sergej Soepinsky

Tien jaar geleden zette de Russische president Vladimir Poetin zijn handtekening onder de annexatie van de Krim: het begin van gewelddadige pogingen om Oekraïne onder Moskous bewind te stellen. De Oekraïense fotograaf Sergej Soepinsky legt al ruim drie decennia vast hoe Oekraïne voor een andere toekomst vecht, onafhankelijk en democratisch.

Vóór 2014 zag Sergej Soepinsky geregeld vlaggen uit Moskou door zijn lens in Oekraïne. Rode Sovjet-vlaggen, de Russische driekleur. Er werd mee gewapperd door Oekraïners die heimwee hadden naar de Sovjet-Unie, vertelt Soepinsky op het kantoor van persbureau AFP in Kyiv. ‘Nu kan ik me niet voorstellen dat iemand met een Russische vlag de straat opgaat. Sinds het begin van de agressie is het wereldbeeld van veel mensen veranderd. Voorgoed, denk ik.’

Sergej Soepinsky (68), fotojournalist voor AFP, doet al ruim dertig jaar verslag in Oekraïne. In 1991 legde hij de onafhankelijkheidsviering vast in zijn land. Drie decennia later fotografeert hij er Russische oorlogsmisdaden. Voor de Volkskrant blikt hij terug op zijn archief over de Oekraïense strijd voor een eigen toekomst, los van Rusland.

1991

Oekraïense onafhankelijkheid

  • Op 24 augustus 1991 riep Oekraïne de onafhankelijkheid uit. De Russische regering erkende de Oekraïense onafhankelijkheid en ondertekende in 1994 het Boedapest Memorandum: Rusland beloofde Oekraïne nooit aan te vallen, in ruil leverde Oekraïne zijn kernwapens in. De overgang van communisme naar kapitalisme ging gepaard met armoede en alcoholproblematiek.

Sergej Soepinsky:

Dit is de Kyiv Kunstfabriek. De kunst van de fabriek was, net als alle kunst in de Sovjet-Unie, bedoeld voor propagandadoeleinden. De afdeling monumentale kunst maakte Leninbeelden bij de duizenden. Maar toen de perestrojka begon aan het einde van de Sovjet-Unie, was er plots geen vraag meer naar al die Lenins. Ze bleven achter op het erf en de kunstenaars raakten werkloos.

‘De vernietiging van de beelden begon na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991. In Kyiv probeerden mensen de beelden met eigen handen te vernietigen, maar het lukte ze alleen om de letters los te slaan.

‘De jaren negentig waren een zeer moeilijke tijd. Er waren problemen om aan voedsel te komen. Nog groter was het alcoholprobleem. Veel drank werd illegaal geproduceerd, het was in feite gewoon vergif. Op het Maidanplein, midden in Kyiv, maakte ik een foto van een man die iets had gedronken en stierf.

‘Het land viel niet uiteen, maar veel mensen misten de Sovjet-Unie in die tijd. Vooral ouderen. Veel anderen geloofden juist in het tegenovergestelde. In onafhankelijkheid. Een van hun slogans was: ‘Wij ruilen vrijheid niet in voor worst.’’

2004

Op zoek naar een eigen toekomst

  • In de Oekraïense politiek ontstond een machtsstrijd tussen pro-Europese en pro-Russische krachten. Die strijd bereikte een climax bij de presidentsverkiezingen van 2004. De pro-Russische Viktor Janoekovitsj, die steun kreeg van Vladimir Poetin (op de foto links naast Janoekovitsj bij een oorlogsherdenking in Kyiv), werd als winnaar uitgeroepen, maar zijn tegenstanders gingen de straat op wegens stemfraude. De Oranjerevolutie leidde tot nieuwe verkiezingen, gewonnen door de westers-georiënteerde Viktor Joesjtsjenko. De machtsstrijd ging door. In het parlement braken geregeld vechtpartijen uit tussen pro-Europese en pro-Russische politici.

Sergej Soepinsky:

Ik bladerde onlangs door mijn archief en besefte dat 70 procent van mijn werk bestaat uit foto’s van demonstraties en opstootjes. Het is een wirwar van vechtende mensen, de politie is aanwezig, en je staat ertussen foto’s te maken.

‘Waarom gebeurde dat zo vaak in Oekraïne? Zoals ik al zei, was de situatie in Oekraïne moeilijk na de onafhankelijkheid, met een bevolking verdeeld in kampen. Met Sovjet-gezinde en Oekraïne-gezinde mensen. De spanningen moesten op een of andere manier verwerkt worden.

‘Oekraïne heeft veel bulten opgelopen. Soms door zich te stoten tegen de verkeerde deuren. Maar de algehele koers van het land was juist. Richting Europa, richting beschaving. Ondanks voortdurende wrijvingen tussen delen van de bevolking is Oekraïne, met kleine voorbehouden, een democratisch land aan het worden, met echte verkiezingen.

‘Worden er verkiezingen vervalst, dan krijg je meteen grote volksprotesten. Dit onderscheidt Oekraïners van Russen. Een rechtvaardigheidsgevoel zit diep geworteld bij Oekraïners. Ze leggen zich er niet bij neer als hun rechten worden geschonden.’

2013-2014

Pro-Europese revolutie

  • Oekraïners gingen in 2013 en 2014 maandenlang de straat op tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj, die in 2010 aan de macht was gekomen. Janoekovitsj had na druk uit het Kremlin afgezien van ondertekening van een associatieverdrag met de EU. De demonstranten voelden dat de Europese toekomst van Oekraïne op het spel stond. Door geweld van de ordetroepen kwamen meer dan honderd demonstranten om het leven. Janoekovitsj werd aangeklaagd voor massamoord en vluchtte naar Rusland.

Sergej Soepinsky:

Ik heb de Maidanrevolutie van de eerste tot de laatste dag gefotografeerd, tot de schietpartijen. Grote protesten in het weekend, kleine op werkdagen. Dat ging maanden door. Janoekovitsj deed alsof er niets aan de hand was en negeerde de eisen van de demonstranten. Daardoor werden de eisen steeds groter.

‘Er waren voortdurend confrontaties tussen de demonstranten en de politie. De politie schoot met rubberen kogels en gooide met flitsgranaten waar ze stukjes metaal in deden. Je hebt een helm en een bril op, maar je onderlijf wordt voortdurend geraakt. Mijn benen waren helemaal blauw.

‘In de laatste weken had ik met andere journalisten een driekamerflat gehuurd bij het Maidanplein. We sliepen drie uur per nacht en waren zo vermoeid dat we alleen in slaap konden komen met whisky of cognac. Op een ochtend wilde ik gaan douchen, zette ik de tv aan en zag ik dat er werd geschoten. Ik ben meteen naar buiten gegaan en bereikte de frontlinie van de demonstranten. Voor mijn ogen werden mensen doodgeschoten.

‘Mensen schuilden achter schilden, maar de politie schoot met scherpschuttersgeweren. De kogels gingen dwars door schilden en lantaarnpalen heen. Ik hoorde het gefluit van een kogel en zag achter mij een jongeman gekromd op de grond liggen. Een jongen nog. Hij was in zijn arm geraakt en bloedde. Ik zei tegen hem: ‘Kom op, ik sleep je hier weg.’ Maar hij zei: ‘Ik ga niet weg. Ik gooi wel met mijn andere arm.’ Hij doelde op de stenen waarmee de demonstranten teruggooiden.

‘Die jongen is nog lang in mijn dromen verschenen. Ik kreeg last van slapeloosheid en kon lange tijd niet terug naar die plek. Als ik in de buurt kwam, werd ik onwel.’

2014

Russische inval en annexatie

  • Rusland greep de Oekraïense revolutie aan voor een invasie. President Poetin liet het schiereiland de Krim bezetten en ontketende een oorlog in het oosten van Oekraïne door in het geheim militairen te sturen en pro-Russische separatisten aan te sturen en te bewapenen.

Sergej Soepinsky:

Helaas hebben we sindsdien veel begrafenissen moeten fotograferen. Zo veel dat ik ze niet allemaal meer herinner. Toen Rusland in 2014 aanviel, bestond er in wezen geen Oekraïens leger. Alleen oude meuk. President Petro Porosjenko heeft veel gedaan om een echt leger op te bouwen.

‘In de jaren die volgden deden Oekraïense militairen veel gevechtservaring op in het oosten. Maar we begrepen allemaal dat het Russische leger meerdere malen groter was dan het onze. Later in de oorlog, toen de grote invasie op handen was, heb ik ruzie gekregen met collega’s in Moskou. Mensen met wie ik dertig jaar heb samengewerkt toen ik veel in Rusland werkte, in Tsjetsjenië bijvoorbeeld. Ik zei tegen ze: ‘Jongens, verwacht niet dat het een gemakkelijke wandeling naar Kyiv zal worden.’ Maar ik verwachtte dat ze uiteindelijk Kyiv zouden bereiken.’

2019 

De opkomst van Volodymyr Zelensky

  • In 2019 won een acteur de Oekraïense presidentsverkiezingen met de grootste voorsprong sinds de onafhankelijkheid. Komiek en oud-rechtenstudent Volodymyr Zelensky voerde campagne met één belofte: corruptie en de macht van oligarchen aanpakken.

Sergej Soepinsky:

Dit is achter de schermen bij Zelensky’s televisieserie Dienaar van het Volk. Zelensky speelde een eenvoudige schoolleraar die president werd en korte metten maakte met de corruptie in het land. Door die serie hebben veel mensen op hem gestemd. Voor hen smolten de kunstenaar en de presidentskandidaat helemaal samen tot één. Zelensky kreeg 73 procent van de stemmen. Ongekend.

‘Hij geloofde aanvankelijk in onderhandelen met Rusland. Een van zijn slogans was: ‘Het schieten moet gewoon stoppen.’ Zelensky had zakelijke belangen in Rusland en zei twee dagen voor de invasie dat mensen niet in paniek moesten raken. Ik denk dat Poetin verwachtte dat hij zijn troepen naar Kyiv kon leiden, dat niemand zich zou verzetten en dat Zelensky zou vluchten. Maar verrassend genoeg vluchtte Zelensky niet en veranderde hij in een patriot.’

2022

Grootschalige Russische invasie

  • Op 24 februari 2022 begon Rusland aan de invasie die Oekraïne onder bewind van Moskou moest brengen. Op de ochtend van de invasie zei Poetin: ‘De bezetting van Oekraïense gebieden behoort niet tot onze plannen.’ Twee jaar later heeft Rusland eenvijfde van Oekraïne bezet en tienduizenden Oekraïners gedood.

Sergej Soepinsky:

Mijn foto’s uit Boetsja zijn de belangrijkste foto’s die ik in mijn carrière heb gemaakt. Bovenal omdat ze bewijsmateriaal vormen. Ze zijn op een groot scherm getoond bij de Verenigde Naties. Ik geloof erin dat ze invloed hebben gehad op de beslissingen die daar zijn genomen en op de posities die landen hebben ingenomen.

‘De verhalen die mensen op plaatsen als Boetsja en Irpin vertellen, als de emoties nog vers zijn… Het is ongelooflijk, werkelijk angstaanjagend. Dat een sluipschutter op een dak zit en uit verveling mensen doodschiet die overduidelijk burgers zijn. Ouderen op fietsen, vrouwen. Dat mannen die niets met het leger te maken hebben, vastgebonden en geëxecuteerd worden, omdat ze mannen zijn en militair zouden kunnen worden. Hoe mensen zijn gemarteld.

‘Het vervolg van de oorlog zal grotendeels afhangen van het Westen. De Russen zullen ons alleen breken als wij niets meer hebben om ons mee te verdedigen. Opgeven is voor ons geen optie. Want dan wordt het overal Boetsja.’