Direct naar artikelinhoud

Oud-Ajacied Zlatan Ibrahimovic (41) zet punt achter indrukwekkende loopbaan

Zlatan Ibrahimovic heeft zondagavond zijn pensioen als profvoetballer aangekondigd. De 41-jarige oud-Ajacied en Zweedse international liet na het laatste competitieduel van AC Milan, dat met 3-1 won van Verona, weten dat hij per direct stopt. Daarbij kwamen nog flink wat emoties los bij hem en de tienduizenden toeschouwers in San Siro.

Zlatan Ibrahimovic neemt afscheid van de Italiaanse fans.Beeld AP

Dat Ibrahimovic afscheid zou nemen van AC Milan was geen grote verrassing, nadat zaterdag al de tekst ‘Godbye’ werd gezien op de reclameborden in San Siro. Nu is dus ook duidelijk dat Ibrahimovic helemaal stopt als voetballer.

Ibrahimovic besluit zijn carrière na een seizoen waarin hij slechts 144 minuten speelde, verdeeld over vier duels in de Serie A. Hij scoorde nog wel in zijn laatste profduel. Dat was op 18 maart, toen hij uit een strafschop kort voor rust nog de 1-1 maakte tegen Udinese bij een 3-1 nederlaag.

Het laatste seizoen is slechts een klein smetje op de indrukwekkende loopbaan van Ibrahimovic, die ruim 23 jaar duurde. Vorig jaar werd Ibrahimovic nog kampioen van de Serie A met AC Milan. Met acht goals in 23 duels had hij daar een flink aandeel in als boegbeeld van een jong team. Het was zijn veertiende landstitel in zijn loopbaan. Dit seizoen liet het gemis van Ibrahimovic zich voelen bij de Rossoneri, dat nog wel vierde werd en in de halve finales van de Champions League strandde tegen stadgenoot Inter.

511 doelpunten in 866 wedstrijden

De 1,95 meter lange spits uit Malmö maakte zijn doelpunten voor Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United, LA Galaxy en opnieuw AC Milan. Ibrahimovic eindigt uiteindelijk op 511 doelpunten in 866 wedstrijden voor zijn clubs. Daarnaast scoorde hij 62 keer in 122 interlands voor Zweden, waar hij liefst 22 jaar lang international was. De meeste goals maakte Zlatan voor PSG (156 in 180 duels). Bij die club was hij van 2012 tot 2016 de grote sterspeler.

Ibrahimovic won in totaal liefst 32 prijzen met zijn clubs, waarvan veertien landstitels. De Champions League ontbreekt op zijn palmares. De finale bereikte hij ook nooit. Wel won hij in 2017 nog de Europa League, maar hij ontbrak toen op het veld door een zware knieblessure in de finale tegen Ajax in ‘zijn’ Zweden.

Twitter bericht wordt geladen...

511 doelpunten in 866 wedstrijden
Beeld ANP / EPA