Spannendste titelstrijd in meer dan twintig jaar: nog drie mogelijke landskampioenen voor slotspeeldag

Antwerp, Union of toch nog Genk. Voor het eerst in bijna een kwarteeuw zijn op de allerlaatste speeldag nog drie clubs in de running om landskampioen te worden. Dat is namelijk al geleden van het seizoen 1998-1999. Toen trok Genk aan het langste eind en bleven Club Brugge en Anderlecht met lege handen achter.

Koen Frans

Veertien jaar geleden werden in ons land de play-offs ingevoerd. Sindsdien werd er drie keer eerder een titel beslecht op de slotspeeldag. In het seizoen 2010-2011 hield Genk met de hulp van een fenomenale Thibaut Courtois eerste achtervolger Standard op 1-1. Dat was voldoende om de derde landstitel in de clubgeschiedenis te veroveren. Twee jaar later deed Anderlecht op de slotspeeldag hetzelfde tegen het verbluffend sterke Zulte Waregem. Ook voor paars-wit volstond op de allerlaatste speeldag een 1-1 gelijkspel in eigen huis om de titel te pakken. Een seizoen later won Anderlecht andermaal de titel op de slotspeeldag. Het moest ook toen minstens een punt pakken op eigen veld tegen het uitgetelde Sporting Lokeren. Anderlecht won met 3-1. Dat was in mei van 2014.

© BELGA

De jaren nadien viel de titelstrijd bijna altijd op de voorlaatste speeldag in een definitieve plooi. In 2016 werd Club Brugge zelfs al drie speeldagen voor het einde van de play-offs kampioen. Dat wil dus zeggen dat komend weekend pas voor de vierde keer in veertien seizoenen mét play-offs de titelstrijd op de allerlaatste speeldag beslecht zal worden. Dat is exact even vaak als in de veertien seizoenen vóór de intrede van de play-offs.

Drie titelkandidaten op slotspeeldag in 1999

Het laatste seizoen voor de invoering van de play-offs (2008-2009) was een van de allerspannendste van de laatste decennia. Anderlecht en Standard eindigden toen met gelijke punten bovenaan en moesten in twee testwedstrijden uitmaken wie landskampioen zou worden. Standard trok aan het langste eind na een 1-1 gelijkspel in Brussel en een 1-0 overwinning in Luik. Ook in 1997 (Lierse), 1999 (Genk) en 2006 (Anderlecht) kenden we de kampioen pas op de allerlaatste speeldag van de competitie.

In 1999 waren er voor de slotspeeldag zelfs nog drie kanshebbers op de titel. Net als komend weekend dus. En ook toen was Genk erbij. De Limburgers hadden op de voorlaatste speeldag al een kans om de titel te veroveren, maar verloren op eigen veld met 2-5 van Anderlecht. Daardoor telde Genk voor de slotspeeldag nog maar twee punten meer dan Club Brugge en drie meer dan Anderlecht. Als Genk ook de laatste match van het seizoen had verloren, dan kon Club Brugge er nog over springen. Anderlecht kon Genk nog bijbenen om een testmatch af te dwingen. Maar dat gebeurde niet. Genk won met 1-2 in Harelbeke en kroonde zich op dramatische wijze dan toch voor het eerst tot landskampioen.

LEES OOK. OVERZICHT. Titelstrijd ligt helemaal open: wie is wanneer kampioen zondagavond?

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL