Direct naar artikelinhoud
ReportageVlaams Belang

Dezelfde platen bleven draaien op de Vlaams Belang-protestmeeting

Dezelfde platen bleven draaien op de Vlaams Belang-protestmeeting
Beeld Marc Baert

Op Pinksteren vormden ruim 2.000 manifestanten een geel-zwarte enclave in hartje Brussel. De protestmeeting van Vlaams Belang bracht niks nieuws onder de zon, behalve gratis frieten.

“De angst is er bij veel mensen nog altijd om als Vlaams Belang-stemmer naar buiten te treden”, zegt Luc Eeckhaut (65), die vanuit Brussel-Centraal zijn weg naar het Albertinaplein baant. Uit de boxen in de verte schalt ‘Vlaanderen boven’, en even later schaart hij zich bij de ruim tweeduizend sympathisanten die zijn opgedaagd voor de ‘Doe ze luisteren’-protestmeeting van ‘zijn’ partij. “Hiermee verlagen we de drempel voor anderen.”

Kosten noch moeite werden gespaard voor dit event. Op het plein aan de voet van de Kunstberg zijn drie frietkramen aangevoerd, en voldoende vaten bier om het volk van vertier te voorzien. Cijfers van Adlens tonen dat Vlaams Belang op sociale media zo’n 137.000 euro aan de promotie van deze meeting spendeerde op één week tijd, bijna het gemiddelde bedrag dat de partij in 2022 per trimester besteedde.

Raad van State

Extra reclame kwam er van Brussels PS-burgemeester Philippe Close, die de manifestatie verbood maar door de Raad van State werd teruggefloten – het overkwam ook een tegenbetoging, die enkele honderden mensen op de been bracht. Tot een clash kwam het niet.

“Doe ze luisteren” is een sneer naar de politici in de Wetstraat die “te weinig luisteren naar de mensen in de Volksstraat”. Nochtans: Frans Hoes (72), een sympathisant uit Leuven, merkt (terecht) op dat er van het 70 puntenplan van het oude Vlaams Blok “vandaag heel wat punten zijn gerealiseerd”. Is dat dan geen teken dat er geluisterd wordt? “Neen, want het cordon blijft bestaan. Wij worden de mond gesnoerd.”

Raad van State
Beeld Tim Dirven

De ‘antidemocratische’ plaat die al sinds de verkiezingen van 2019 op ligt, blijft ook op het podium draaien. Eerst spreken volksvertegenwoordigers Chris Janssens en Barbara Pas, en als afsluiter voorzitter Tom Van Grieken. Die is te voet van Oostende naar de hoofdstad gewandeld en legde onderweg zijn oor te luister bij schijnbaar toevallige passanten die zich “niet gehoord” voelen – niet zelden zijn het partijleden.

Identiteit

Minder politici, meer democratie, het herstellen van orde en veiligheid, minder België en meer Vlaamse koopkracht, het zijn de gekende thema’s die aan bod komen. Als het over migratie gaat, staan de armen die de vlaggen dragen net iets strakker gespannen. ‘Eigen volk eerst’ en ‘hand in hand naar eigen land’ rollen gulzig van de tongen.

“Er zijn veel jongeren met identiteit bezig”, zegt Yari (16), die een trui met ‘Vlaming’ erop draagt en het beangstigend vindt dat in Brussel “meer dan tachtig procent geen Belg meer is” – een cijfer dat op Brussel-Stad slaat, en op mensen met een buitenlandse achtergrond. Hij is de partij beginnen volgen via Instagram.

“Ik ben hier voor mijn toekomst”, zegt Yari. Hij heeft een vriend meegenomen, exact waar Tom Van Grieken op rekent. “Overtuig jullie vrienden, familie en collega’s”, vertelt hij aan een reeds overtuigd plein.

Naast de Vlaams Belang-bijeenkomst was er ook een tegenbetoging.Beeld Marc Baert