Direct naar artikelinhoud

Na Rotterdam en Amsterdam nu ook ontploffing bij geldwisselkantoor Suri-Change in Den Haag

Bij een geldwisselkantoor van Suri-Change in Den Haag is vannacht een explosief afgegaan. Vorige week nog waren vestigingen in Amsterdam het doelwit, begin dit jaar werden die in Rotterdam bestookt. Alle steden hebben de panden voorlopig gesloten.

Explosief afgegaan bij geldwisselkantoor in Den Haag.Beeld Regio15

Na de explosie zijn door de politie zwarte schermen rondom het geldwisselkantoor aan De Heemstraat geplaatst. Specialisten van Team Explosieven Veiligheid en de Forensische Opsporing hebben in de nacht onderzoek gedaan. ‘De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt,’ aldus de politie.

De burgemeestern heeft besloten de vestiging zes maande te sluiten. Amsterdam ging daar vrijdag al toe over, Rotterdam volgde zondag.

Vorige week dinsdag gingen in korte tijd explosieven af bij drie geldwisselkantoren van Suri-Change in Amsterdam. Zondag was een vestiging in Rotterdam het doelwit. In januari werd het filiaal in Rotterdam-Zuid eerst beschoten en daarna met een vuurwerkbom belaagd. Daarbij vielen geen gewonden. De politie doet onderzoek of het hier gaat om intimidatiepogingen. De panden werden tijdelijk gesloten door de burgemeesters Halsema en Aboutaleb.

Witwassen van miljoenen euro’s

Via Suri-Change, dat in de Randstad negen kantoren telt, kunnen mensen geld vanuit Nederland naar het buitenland sturen. Het is een oplossing voor landen waar een bankrekening niet vanzelfsprekend is. Het overgemaakte geld kan vaak binnen een paar minuten al worden opgehaald bij een uitbetaallocatie in landen als Suriname, Ghana of Vietnam.

Justitie verdenkt het Surinaamse geldpandjesbedrijf van witwassen van miljoenen aan crimineel geld, verdiend met cocaïne. Eind maart vielen opsporingsdiensten binnen bij het hoofdkantoor in Rotterdam. In totaal legde de politie toen beslag op 42 woningen, goed voor een geschatte waarde van 25 miljoen euro. Daarbij zaten ook panden nabij het Scheveningse strand.

Vijf mannen, onder wie de eigenaar (73) en zijn twee zonen (49 en 45), werden aangehouden. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten. In 2017 viel de politie al binnen bij het bedrijf en in 2014 kreeg het een boete van De Nederlandsche Bank omdat de administratie een rommeltje was.

Video wordt geladen...