Direct naar artikelinhoud
Nieuws

John Heitinga verwacht binnen week duidelijkheid van Ajax: ‘Ik vind wel dat ik het maximale eruit heb gehaald’

Niet op eigen kracht, maar met dank aan rivaal PSV bleef Ajax een dubbele Europese degradatie bespaard. Na de wanvertoning in Enschede regende het geen bedankjes, maar nog steeds vragen als welke beperkingen in de selectie moeten worden weggenomen en of de dagen van trainer John Heitinga nu wel geteld zijn. ‘Ik heb er het maximale uitgehaald.’

John Heitinga verwacht binnen week duidelijkheid van Ajax: ‘Ik vind wel dat ik het maximale eruit heb gehaald’
Beeld ANP

Bij zowel trainer Heitinga als verdediger Devyne Rensch kon er nauwelijks een bedankje aan PSV af. Ajax begon vol goede moed en met de hoop op een ticket voor de voorronde voor de Champions League aan de slotronde. Toch bewaarde de afgegleden kampioen het slechtste nog voor het allerlaatst. En uitgerekend rivaal PSV voorkwam erger, door AZ te bedwingen en Ajax daarmee een dubbele Europese degradatie te besparen.

Naast de sportieve plicht van PSV was de persconferentie identiek aan voorgaande vragenrondes. Hoofdthema: de toekomst van Ajax en vooral die van Heitinga. De jonge coach had nu iets meer te melden. Stelde hij eerder steevast duidelijkheid te zullen verschaffen zodra die er is, daar plakte hij daar na de wanvertoning tegen Twente een termijn aan: “Ik ga ervan uit dat er aankomende week duidelijkheid komt over mijn toekomst,” herhaalde hij achter verschillende microfoons.

De dagen van Heitinga lijken geteld. Eerder schreef Het Parool dat de nieuwe voetbaldirecteur, Sven Mislintat, voor meer ervaring op de trainersstoel wil gaan en daarvoor vooral in het buitenland rondneust. Daarmee was Heitinga – en ook Peter Bosz – nog niet helemaal kansloos, aangezien nog moest blijken of Mislintats zoektocht zou slagen. Dat is nog steeds niet duidelijk, waardoor de uitkomst van het gesprek komende week nog altijd niet perse negatief hoeft uit te pakken voor Heitinga.

Niet veel weerbaarder

Die kans is er de voorbije weken alleen niet groter op geworden. Onder Heitinga werd Ajax weer even titelkandidaat, maar na de nederlaag tegen Feyenoord bleek de vervanger van de eind januari ontslagen Alfred Schreuder ook niet bij machte het elftal met beperkingen naar de tweede plek of bekerwinst te loodsen. Een groot deel van de achterban zag na de wissel weinig progressie. Die leek vooral in het optillen van de ondergrens te zitten. Ajax verspeelde minder punten tegen ‘kleintjes’ en in de beker werden zowaar een paar topduels gewonnen.

Maar nadat Ajax werd weggevaagd in Eindhoven en Enschede, kun je ook stellen dat Heitinga de ploeg niet veel weerbaarder heeft kunnen maken. Sterker nog, wie Ajax zag dolen in Enschede kan ook stellen dat het elftal er ten opzichte van de eerdere editie in de beker (Heitinga’s eerste ‘topduel’) alleen maar op achteruit is gegaan. De razende Tukkers brachten alle euvels van Ajax nog eens pijnlijk aan het licht.

In de openingsfase al, toen weer eens bleek hoeveel Ajax na de transformatie heeft ingeboet op voetballend vermogen achterin. Vrijwel geen enkele defensieve kracht uitgezonderd, leverde de ene na de andere bal in, met tal van mogelijkheden voor Twente tot gevolg.

Wat de verdediging van Ajax dit seizoen ook zo vaak opbrak, was het gebrek aan kopkracht. De verrassende achterstand boog de club met de ongeslagen thuisstatus meteen na rust om in een voorsprong door - hoe kon het ook anders - twee kopgoals. Het zijn meteen ook redenen waarom spelmaker Branco van den Boomen (1,88m) de komende dagen gepresenteerd zal worden als eerste zomerversterking.

Slippertje van Edson Álvarez

Die dramatische fase begon met een nieuw slippertje van Edson Álvarez, die op zijn beurt gesprekken voert met Borussia Dortmund. Na 21 tellen was het al gelijk, en dat terwijl spelers elkaar een paar minuten eerder nog op scherp zetten. “We weten van elkaar dat we de eerste tien minuten na rust vaak slap zijn. Dat zeiden we ook nog tegen elkaar in de kleedkamer,” legde de rechtsback de mentale achilleshiel van Ajax ook nog even pijnlijk bloot.

Heitinga kreeg opnieuw vragen over de hiaten en beperkingen in de selectie. Zoals altijd viel hij niemand af, door niet op individuele namen of posities in te gaan en in de belangrijke zomer voor Ajax voor bepaalde profielen te pleiten. Daarover voerde hij ook al gesprekken met Mislintat. Of hij ook nog de kans krijgt om met de handvol directe versterkingen die directeur voor ogen heeft te werken, valt dus te bezien.

Wie hem hoorde spreken na de wedstrijd tegen Twente, kon zich ook niet aan de indruk onttrekken dat Heitinga zelfs ook steeds minder fiducie in een contractverlenging lijkt te hebben. De jonge coach benadrukte nog maar eens vooral te hebben willen helpen. Of hij vindt daarin de afgelopen vier maanden het maximale uit de groep te hebben gehaald? “Ja, dat denk ik wel. Dat ging met vallen en opstaan. De belangrijkste conclusie is dat de selectie niet in balans is.”

Heitinga besloot: “Natuurlijk ga ik ook voor mezelf terugblikken. Zo zit ik in elkaar. Ik kijk ook kritisch naar mijn eigen handelen. Het allerbelangrijkste is hoe het plaatje er volgend seizoen uiteindelijk uitziet. Kijk, als ik de kans krijg – of niet – wil ik dat ook graag weten. Het gaat er mij dan om in hoeverre ik vorm kan geven aan een ploeg die zo sterk mogelijk voor de dag komt om komend seizoen weer kampioen te worden.”

Video wordt geladen...

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Video wordt geladen...